czwartek, 28 lipca 2016

NALEŚNIKI PANIEROWANE Z FARSZEM Z CUKINII I MIĘSEM




Fajne, puszyste naleśniki z pysznym mięsno - warzywnym farszem. Zarówno naleśniki jak i farsz można przygotować wcześniej, a później tylko podsmażyć i podać w towarzystwie sezonowej surówki. Te panierowane, rumiane  kieszonki naleśnikowe zachwycą na pewno nie jednego smakosza i pozwolą na to, że zaskoczycie zarówno domowników jak i gości.

NALEŚNIKI PANIEROWANE Z CUKINIĄ I MIĘSEM:
naleśniki
8 - 10 sztuk

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli
Jajka wybijamy do miski i miksujemy chwilę lub dokładnie mieszamy rózgą. Wlewamy do nich mleko i jogurt oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy i po wlaniu porcji ciasta, smażymy kolejno naleśniki. Naleśniki do tego przepisu nie powinny być cieniutkie jak pergamin, bo po nałożeniu farszu będą się rozrywać.

farsz:
  • 1 filet z kurczaka ( około 200 - 250g )
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
  • gałązka rozmarynu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, a cukinię w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na cienki paseczki. Mięso myjemy i po osuszeniu kroimy również w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej mięso, które wcześniej solimy i pieprzymy oraz posypujemy posiekanymi drobno igiełkami rozmarynu.
Po 3-4 minutach smażenia dodajemy pieczarki i cukinię oraz paseczki papryki. Smażymy jeszcze około 2 minut. Wlewamy śmietankę i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, zdejmujemy z ognia i w razie konieczności ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

ponadto do panierowania:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
W głębokiej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą.  Każdy naleśnik przekrajamy na pół. Na powstały półksiężyc nakładamy porcję farszu. Brzeg naleśnika smarujemy cienko za pomocą pędzelka  rozkłóconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskając zlepiamy brzegi powstałego trójkąta. 
Zlepione naleśniki delikatnie obtaczamy  w jaku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim panierowane trójkąty naleśnikowe na złoty kolor. 
Podajemy z surówką lub sosem czosnkowym.




4 komentarze:

  1. chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojojojoj!!! To danie musze wyprubowac! Kocham polaczenie cukini kurczaka oraz pieczarek! Slinka leci! Thanks for sharing. Have a lovely day!
    Dominica from www.its-dominica.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! ;)Niesamowicie ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis! Uwielbiam jeść naleśniki, ale zazwyczaj przyrządzam je na słodko. Muszę wypróbować ten przepis dla odmiany. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń