piątek, 26 sierpnia 2016

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ





To już chyba ostatnie ciasto ze śliwkami w tym sezonie. Lekko kwaskowe, przyjemnie kruche. Warstwa śliwek pokryta jest cienką bezą (której niestety nie widać na zdjęciach) i pyszną warstwą pokruszonego ciasta kruchego. Szybkie i łatwe ciasto na letnie popołudnie.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ:
blaszka 24x27cm
ciasto kruche:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 250 g masła 
  • 2 łyżki śmietany
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy kruche, jednolite ciasto. 
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy cienko masłem.
Przygotowane kruche ciasto dzielimy na dwie części. Przepis mówi o dwóch równych częściach, ale ja następnym razem podzielę w stosunku 2/3 i 1/3, bo przy równym podziale beza znika w górnej części ciasta. Jest wyczuwalna i spełnia swoją rolę, ale nie jest zbyt widoczna. Jedną część ciasta zawijamy w folię i odkładamy na czas potrzebny do dalszego przygotowania ciasta, do lodówki. Drugą częścią ciasta natomiast wylepiamy dno blaszki. Tak przygotowaną blaszkę z ciastem wstawiamy na chwilę do lodówki.

beza:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru
ponadto:
  •  około 1kg śliwek
  • cukier puder
Śliwki myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na ćwiartki, pozbywając się pestek. Odkładamy.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie nie przestając miksować dosypujemy powoli cukier i miksujemy jeszcze około 2 minut, aż piana będzie lśniąca, a grudki cukru niewyczuwalne.
Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i układamy na cieście ciasno, jedna koło drugiej ćwiartki śliwek. Na śliwki rozsmarowujemy przygotowaną bezę. Lekko wyrównujemy.
Wyjmujemy pozostałą część ciasta z lodówki i ścieramy je na grubych oczkach tarki na warstwę bezy. Jeśli ciasto zbytnio by się lepiło do tarki, należy je lekko obtoczyć w mące.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 40 minut.
Po upieczeniu  pozostawiamy je jeszcze na 5 - 10 minut w wyłączonym piekarniku i następnie przenosimy na kratkę kuchenną. Zupełnie zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. A gdzie jest beza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po górną warstwą ciasta. Na zdjęciach praktycznie nie widoczna, bo jej warstwa jest bardzo cienka.

      Usuń
  2. Mniam, pysznie wygląda, tak domowo, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda, tą bezę bym większą zrobiła, bo pewnie ukryta jest pod ciastem, ale ciasto i tak musi byc pyszne :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trzeba korzystać ze śliwek póki sezon, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się pije kawę na świecie?
    Zapraszam do mnie po mini przewodnik.

    OdpowiedzUsuń