wtorek, 23 sierpnia 2016

NALEŚNIKI PANIEROWANE Z ŁOSOSIEM




Jak podać zwykłego wydawałoby się łososia w sposób niebanalny? Ja bardzo lubię wszelkie przekąski z jego udziałem. Dzisiaj proponuję naleśniki panierowane w towarzystwie wędzonego łososia i sera koziego. Jeśli nie przepadacie za smakiem sera koziego, możecie użyć zwykłego serka śmietankowego, wtedy jednak smak nadzienia będzie mniej wyrazisty. 

NALEŚNIKI PANIEROWANE Z  ŁOSOSIEM:
ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 5 łyżek wody gazowanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Do misy wlewamy mleko, wodę i olej oraz wybijamy jajko. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i pieprz "do smaku". Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Odstawiamy na 5 minut, a następnie wylewając porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię, smażymy naleśniki, które nie powinny być zbyt zrumienione, aby łatwo dało się je zwijać i przy tym nie pękały.
Na usmażone naleśniki układamy farsz.

farsz łososiowo - serowy:
  • 100 g wędzonego łososia 
  • 50 g sera koziego ( lub śmietankowego )
ponadto na panierkę:
  • 2 jajka
  • sol, pieprz
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia 
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy niewielką ilość serka i na nim układamy plasterki wędzonego łososia. Zwijamy delikatnie, nadając naleśnikom kształt krokieta. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w panierce, a następnie chwilę smażymy na oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy na ciepło lub zimno.



4 komentarze:

  1. Pychotka, też to robię jak mam gości i coś trzeba szybko wymyśleć a łosoś i serek kozi to u mnie standard!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki wyglądają na przepyszne.Uwielbiam łososia i ser kozi muszę spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki wyglądają na przepyszne.Uwielbiam łososia i ser kozi muszę spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń