niedziela, 14 sierpnia 2016

OGÓRKI KANAPKOWE - PIKLE



Ogórki kanapkowe powinny znaleźć swoje miejsce w każdej spiżarni. Pyszne, chrupiące, a w dodatku lekko pikantne o bardzo fajnym kolorze, który zawdzięczają kurkumie. Nie mają sobie równych, choć ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Jedyna trudność, to wybranie w miarę równej wielkości ogórków, których długość będzie nieco mniejsza niż wysokość słoików, w których je przygotujemy. 

OGÓRKI KANAPKOWE - PIKLE:

  • 2 i 1/2 kg świeżych ogórków
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • ziele angielskie
zalewa:
  • 5 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
Ogórki myjemy i ostrym nożem tniemy je wzdłuż, na cienkie plastry. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy sól i cukier oraz curry i kurkumę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do czystych, wyparzonych słoików wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 kulkę ziela angielskiego i dodajemy mały listek laurowy oraz 2 plasterki marchewki. Następnie układamy ciasno jeden przy drugim plastry ogórków. 
Tak przygotowane pikle zalewamy zagotowaną, gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy słoiki. Ustawiamy je w dużym garnku i dodatkowo pasteryzujemy jeszcze przez 10 minut.



3 komentarze: