środa, 16 listopada 2016

DESER Z JEŻYNAMI






Szybki deser na poprawę jesiennej chandry. Prażone płatki owsiane w towarzystwie słodkiej bitej śmietany i lekko kwaskowych jeżyn.

DESER Z JEŻYNAMI:
4 nieduże porcje

  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3/4 szkl mrożonych jeżyn
  • listki mięty do dekoracji
Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i otręby. Mieszając podpiekamy je około 5 - 7 minut, aby płatki się uprażyły. Na koniec wsypujemy cukier i mieszamy dość energicznie, aby cukier rozpuścił się i pokrył uprażone płatki. Zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Jeżyny odmrażamy. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę odsączamy z nadmiaru soku i następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się twardych ziarenek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru i odmrożone i przetarte jeżyny.
Na dno salaterek wsypujemy po porcji uprażonych płatków, które przykrywamy porcją bitej śmietany. Czynność powtarzamy. Wierzch deseru ozdabiamy 1 -2 jeżynami i listkiem świeżej mięty.



4 komentarze:

  1. Rewelacyjny deser! Jak znów będzie sezon na jeżyny, to koniecznie muszę go przygotować. Bardzo lubię Twój blog, znajduje na nim cała masę kuchennych inspiracji. Czekam na więcej przepisów. Pozdrawiam i dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak apetycznie wygląda! :D ps. uwielbiam jeżyny <3

    OdpowiedzUsuń