niedziela, 6 listopada 2016

RURKI Z JAGODOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ





Dzisiaj proponuję przepis na półkruche rurki. Delikatne, maślane i bardzo kruche ciasto w połączeniu ze słodką jagodową bitą śmietaną. Do ich wykorzystania można użyć jagód ze słoiczka jak i mrożonych. Piękny kolor nadzienia i widoczne gdzieniegdzie jagody pozwolą choć na chwilę przywołać wspomnienia ciepłych, letnich dni i oderwać się od jesiennej szarugi. 

RURKI Z JAGODOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ:
12 szt
ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 60g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
ponadto: 
  • cukier do obtaczania rurek
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy lub w misie malaksera i szybko zagniatamy półkruche ciasto. Owijamy je folią i umieszczamy w lodówce na przynajmniej 30 minut. 
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na lekko omączoną stolnicę i bardzo cienko je rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto tniemy na długie pasy o szerokości około 1,5cm.
Foremki do rurek smarujemy cieniutko masłem i następnie owijamy wokół nich paski ciasta. Paski owijamy spiralnie na tzw. zakładkę, czyli kolejne piętra spirali muszą zachodzić na siebie, aby po upieczeniu nie było dziur. Zawijanie rozpoczynamy  od szerszej końcówki foremki i owijamy ją ku węższej końcówce.
Na talerzyk wysypujemy niewielką ilość cukru i delikatnie obtaczamy w nim każdą rurkę.
Tak przygotowane rurki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy rurki przez 15 minut, na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu delikatnie zdejmujemy je z foremek i pozostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia.

JAGODOWA BITA ŚMIETANA:
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 szkl jagód 
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Kiedy śmietana jet już wystarczająco ubita dodajemy jagody i miksujemy już tylko chwilę, aby owoce połączyły się z nią.
Jeśli używamy jagód mrożonych to najpierw musimy je rozmrozić, a następnie odsączyć z nadmiaru soku. Również w przypadku jagód ze słoiczka, przed dodaniem ich do śmietany odsączamy je na sitku.
Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą napełniamy nią wystudzone rurki.

UWAGI:
  • rurki można upiec w większej ilości i takie suche,bez nadzienia z powodzeniem przechować w szczelnie zamkniętej metalowej puszce
  • jeśli nie posiadacie specjalnych foremek lub macie ich niewielką ilość, to możecie je sami wykonać.  Z brystolu wycinamy koło o średnicy 18cm. Nożyczkami nacinamy promień i formujemy stożek w formie tutki. Owijamy go folią aluminiową i gotowe. Takie foremki można użyć kilkakrotnie.


8 komentarzy: