środa, 26 października 2011

KACZKA PO PEKIŃSKU

                
KACZKA PO PEKIŃSKU:

1 kaczka
oraz:

Bejca do posmarowania kaczki
  • 5łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50ml wódki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 2 goździki
  • po szczypcie:anyżu, kopru włoskiego, cynamonu,sól, pieprz
Wszystkie składniki bejcy umieszczamy w rondelku, leciutko podgrzewamy mieszając,żeby miód nam się rozpuścił. Umytą kaczkę zanurzamy we wrzątku na 3 do 5 min. Po tym czasie wszystkie ukryte piórka, niewidoczne na pierwszy rzut oka,  ukażą się jak na dłoni. Wymytą i wydepilowaną kaczusię smarujemy starannie wcześniej przygotowaną bejcą i odstawiamy do lodówki na 12 godz.
 Piekarnik nagrzewamy do temp.200 st C i wkładamy do niego kaczusię ułożoną na wznak w brytfance z rusztem, żeby pociła się swobodnie, jednocześnie nie doprowadzając naszego piekarnika do ruiny.
Początkowo pieczemy 20min. Zmniejszamy temp. do 160 st.C i pieczemy jeszcze 1godz.
Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200C i dopiekamy kolejne 20min.
Ja w czasie środkowego pieczenia termoobieg na około 15min. Piekącą się kaczkę co jakiś czas polewamy powstałym sosem.


 

2 komentarze:

  1. Fajne danie na obiad np. z teściami. Żeby zabłysnąć;)

    OdpowiedzUsuń