środa, 26 października 2011

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ


 RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
  25 sztuk rurek
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 125g śmietany kwaśnej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść szybko i owinąć w folię. Schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować cieniutko i pociąć na długie paski o szer. około 1,5cm. Każdy pasek owijać pod kątem na natłuszczonych foremkach. Gotowe obtoczyć w grubym cukrze i układać na natłuszczonej blaszce, zachowując niewielkie odstępy.
Piec około 15 - 20 min w temp. 200 C

Nadziewamy według uznania kremem, lub bitą śmietaną. 




Jeśli brakuję Wam foremek, lub ich nie posiadacie, to możecie je sami wykonać. Z brystolu wycinamy koło o średnicy 18cm, przecinamy je na pół i formujemy stożek w formie tutki. Owijamy go folią aluminiową i gotowe. Pamiętajcie o posmarowaniu foremek tłuszczem, bo w przeciwnym wypadku zamiast smakowitych rurek powstanie góra okruchów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz