wtorek, 4 grudnia 2012

BUŁKA NIESPODZIANKA

 Zostały wam ze śniadania bułki  z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić? Nic prostszego. Należy zrobić remanent w lodówce, który pozwoli na przygotowanie farszu, a przy okazji wykorzystamy resztki produktów, które nam zostały po przygotowaniu innych dań. Rodzaj nadzienia zależy wyłącznie od waszych upodobań i pomysłowości. W mojej wersji był taki:

składniki:
dla 2 osób
  • 2 bułki 
  • 1/4 cukinii
  • 1/4 bakłażana
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/4 małej cebuli
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • sól,pieprz, tymianek
oraz
  • 2 jajka
  • 100g sera żółtego
Bułkom odcinamy kapelusze, czyli odcinamy górę tak aby powstała nam miseczka. Ową miseczkę wydrążamy z miąższu chlebowego. Robimy to z wyczuciem, aby nie uszkodzić skórki.

Składniki na farsz siekamy i podsmażamy na łyżeczce oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku. Przekładamy farsz do naszych bułkowych miseczek.Nakładamy go tylko do 2/3 wysokości! Na nałożony farsz wbijamy surowe jajko, które lekko solimy i posypujemy całość startym serem.

Wstawiamy nasze bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180st. C na około 15 min.


P.S
Pamiętajcie, aby bułeczki miały jak najbardziej proste spody, bo w innym wypadku jajko się z nich wyleje.

2 komentarze:

  1. O! jakie pyszne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No własnie, dlaczego mnie nikt nie PODA takiego śniadanka? Zastanawiam się kiedy nadejdzie czas, gdy ja będę się walcać po sofach, a H&C mnie będzie obsługiwać...

    OdpowiedzUsuń