MARCHEWKOWA DELICJA:
- 2 jajka
- 200g brązowego cukru
- 150 ml oleju
- 200g marchewki (startej na drobnych oczkach tarki)
- 20g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
- 50g suszonego ananasa (pokrojonego w drobną kostkę)
- 50g wiórków kokosowych
- 20g płatków migdałowych (mogą być posiekane migdały)
- 200g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyzeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajka dokładnie ubić mikserem po czym dodać do nich cukier i nadal ubijać, aż uzyskamy delikatną i puszystą masę.Ciągle mieszając na najwyższych obrotach miksera, dolewamy lejąc ciągłym cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dorzucamy marchewkę oraz bakalie. Delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy następnie przesianą mąkę oraz sól, proszek i cynamon.Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Formę o rozm. 21cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy przez 1godz. w nagrzanym do 150st. C piekarniku.
Upieczone ciasto polewamy polewą lukrową.
Lekkie łatwe i pyszne, a mina domowników, że to z marchwi - bezcenna!
Mniam!!! ;)
OdpowiedzUsuńJadłam w Anglii, ale nie padłam na kolana. Nasz piernik lepszy ;-)
OdpowiedzUsuńLubię!
OdpowiedzUsuń