ŚLIMACZKI WEGETARIAŃSKIE - Z CUKINII I BAKŁAŻANA
Czasem przychodzi ochota na coś i właściwie nie wiadomo na co. U mnie zaświtało, że ma być lekko, ciekawie i niebanalnie. Po przeglądzie lodówki powstały wegetariańskie ślimaczki z cukinii i bakłażana nadziewane twarożkiem z suszonymi pomidorami.
ŚLIMACZKI Z CUKINII:
- 1mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- około 100g twarożku śmietankowego homgenizowanego
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 50 g fetty
- 2 łyżki majonezu
- garść sera żółtego startego na grubych oczkach tarki
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta bazylii ( ja użyłam suszonej)
Cukinię i bakłażana tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Możemy do tego użyć obieraczki do warzyw. Tak przygotowane plastry króciutko przesmażamy pojedynczo na patelni. Robimy to dosłownie po jakieś 1/2 min z każdej ze stron, aby tylko plastry zmiękły.Do twarożku dodajemy posiekane dość grubo pomidory oraz fetę. Doprawiamy przyprawami i majonezem. Każdy plaster bakłażana i cukinii smarujemy powstałą pastą i zwijamy w ślimaczka. Układamy ciasno jeden koło drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą z pomidorów. Na koniec posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika na około 30- 40min.
Możemy podawać same lub z sosem czosnkowym.
Wyglądają wyśmienicie. ;)
OdpowiedzUsuńWow...! Super:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, wyglądają tak apetycznie, że nawet mięsożerna Hurma i Czereda powiedziała, że by zjedli!
OdpowiedzUsuń