wtorek, 27 listopada 2012

ŚLIMACZKI WEGETARIAŃSKIE - Z CUKINII I BAKŁAŻANA



 Czasem przychodzi ochota na coś i właściwie nie wiadomo na co. U mnie zaświtało, że ma być lekko, ciekawie i niebanalnie. Po przeglądzie lodówki powstały wegetariańskie ślimaczki z cukinii i bakłażana nadziewane twarożkiem  z suszonymi pomidorami.

ŚLIMACZKI Z CUKINII:

  • 1mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • około 100g twarożku śmietankowego homgenizowanego
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g fetty
  • 2 łyżki majonezu
  • garść sera żółtego startego na grubych oczkach tarki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta bazylii ( ja użyłam suszonej)
Cukinię i bakłażana tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Możemy do tego użyć obieraczki do warzyw. Tak przygotowane plastry króciutko przesmażamy pojedynczo na patelni. Robimy to dosłownie po jakieś 1/2 min z każdej ze stron, aby tylko plastry zmiękły.Do twarożku dodajemy posiekane dość grubo pomidory oraz fetę. Doprawiamy przyprawami i majonezem. Każdy plaster bakłażana i cukinii smarujemy powstałą pastą i zwijamy w ślimaczka. Układamy ciasno jeden koło drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą z pomidorów. Na koniec posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika na około 30- 40min.
Możemy podawać same lub z sosem czosnkowym.



4 komentarze:

  1. Wyglądają wyśmienicie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, wyglądają tak apetycznie, że nawet mięsożerna Hurma i Czereda powiedziała, że by zjedli!

    OdpowiedzUsuń