Orzechy lubią chyba wszyscy. To jedno z ciast, które zawsze ma wzięcie.Niezbyt słodkie, bogate w smaku i aromacie i co ważne: jeśli postoi choć 1 dzień jest jeszcze lepsze.Można je więc przygotować dzień wcześniej. O ile potraficie je skutecznie zabunkrować, bo ja takiej sztuki jeszcze nie posiadłam;) znika zawsze pierwszego dnia.
ORZECHOWIEC:
- 500g mąki pszennej
- 250g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki sody (rozpuszczonej w 1 łyżeczce ciepłego mleka)
- 2 łyżeczki miodu
Na drugą porcję ciasta wykładamy masę orzechową, którą robimy tak:
masa orzechowa:
- 200g orzechów włoskich (posiekanych lub lekko zgniecionych np. wałkiem do ciasta)
- 100g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 kostki masła (125g)
masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Złożyć ciasto w całość kładąc po kolei : placek, budyń, placek z masą orzechową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz