piątek, 26 kwietnia 2013

TARTA SMAKIEM PODZIELONA





Bywają dni, kiedy każdy z domowników ma smak na tak zwane coś. Tym razem padło na tartę, ale z różnym nadzieniem. Ponieważ nie udało nam się znaleźć kompromisu, powstała dwu - smakowa. Danie proste a przy tym pyszne.





Tarta smakiem podzielona:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 120g masła
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • 1 żółtko


Nadzienie I:
  • 450g szpinaku ( ja użyłam mrożonego)
  • 100g sera feta
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 55g tartego parmezanu
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Nadzienie II:
  • 100g szynki pokrojonej w cienkie paski
  • 1 niewielka cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 50g dobrego żółtego sera
  • pieprz


Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. Ugniatamy ciasto, aż przybierze postać kruszonki. Nie wyrabiamy za bardzo, ponieważ masło i tak rozpuści się później. Robimy wgłębienie w środku ciasta, wlewam wodę i szybko nożem mieszamy. Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i szybko wyrabiamy. Formujemy kule, zawijamy pergamin i chłodzimy w lodówce 20-30min. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowaną foremkę i średnicy 25cm. Obcinamy wystające końce, nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez 7min, po czym wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 5min. Drobno posiekany szpinak przesmażamy na patelni i po doprawieniu schładzamy. Wykładamy na połowę podpieczonej tarty. Na wierzchu  posypujemy fetą pokrojoną w drobną kostkę oraz ćwiartkami pomidorków koktajlowych.
Na drugiej połowie układamy farsz z podsmażonej szynki i pieczarek z posiekaną cebulką. Posypujemy tartym żółtym serem.
 Zmniejszamy temp piekarnika do 180oC i pieczemy przez 25-30min, 

2 komentarze:

  1. U mnie też często tak bywa. Ja mam ochotę na oba nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaam;p ja też poproszę!!!! ;) buziaki:*

    OdpowiedzUsuń