Bywają dni, kiedy każdy z domowników ma smak na tak zwane coś. Tym razem padło na tartę, ale z różnym nadzieniem. Ponieważ nie udało nam się znaleźć kompromisu, powstała dwu - smakowa. Danie proste a przy tym pyszne.
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 120g masła
- 1/3 szklanki lodowatej wody
- 1 żółtko
- 450g szpinaku ( ja użyłam mrożonego)
- 100g sera feta
- 4 pomidorki koktajlowe
- 55g tartego parmezanu
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Nadzienie II:
- 100g szynki pokrojonej w cienkie paski
- 1 niewielka cebula
- 4-5 pieczarek
- 50g dobrego żółtego sera
- pieprz
Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. Ugniatamy ciasto, aż przybierze postać kruszonki. Nie wyrabiamy za bardzo, ponieważ masło i tak rozpuści się później. Robimy wgłębienie w środku ciasta, wlewam wodę i szybko nożem mieszamy. Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i szybko wyrabiamy. Formujemy kule, zawijamy pergamin i chłodzimy w lodówce 20-30min. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowaną foremkę i średnicy 25cm. Obcinamy wystające końce, nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez 7min, po czym wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 5min. Drobno posiekany szpinak przesmażamy na patelni i po doprawieniu schładzamy. Wykładamy na połowę podpieczonej tarty. Na wierzchu posypujemy fetą pokrojoną w drobną kostkę oraz ćwiartkami pomidorków koktajlowych.
Na drugiej połowie układamy farsz z podsmażonej szynki i pieczarek z posiekaną cebulką. Posypujemy tartym żółtym serem.
Zmniejszamy temp piekarnika do 180oC i pieczemy przez 25-30min,
U mnie też często tak bywa. Ja mam ochotę na oba nadzienia.
OdpowiedzUsuńMniaaaam;p ja też poproszę!!!! ;) buziaki:*
OdpowiedzUsuń