poniedziałek, 8 kwietnia 2013

MINI PĄCZKI SEROWE



Ponieważ chodziło za mną coś i na dodatek kusiło niemiłosiernie szepcząc: zrób nas. No i jak tu się oprzeć? Zakasałam rękawy i korzystając z wolnego, przygotowałam delikatne pączusie serowe w wersji mini.

Mini pączki serowe:
  • 125g mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 100g serka mascarpone ( można użyć zwykłego homogenizowanego)
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Wyrabiamy klasyczne ciasto drożdżowe, czyli po pierwsze w letnim mleku rozprowadzamy drożdże z cukrem. Wlewamy powstały zaczyn do mąki. Dodajemy resztę składników, delikatnie mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy frytkownicę, lub inne naczynie do smażenia w głębokim tłuszczu do temp. 175 st.C i łyżką maczaną w oleju nakładamy porcję ciasta i smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Upieczone pączusie wyjmujemy  najlepiej łyżką cedzakową i umieszczamy na papierowym ręczniku kuchennym, który doskonale wchłonie nam nadmiar tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz