Ponieważ chodziło za mną coś i na dodatek kusiło niemiłosiernie szepcząc: zrób nas. No i jak tu się oprzeć? Zakasałam rękawy i korzystając z wolnego, przygotowałam delikatne pączusie serowe w wersji mini.
Mini pączki serowe:
- 125g mąki
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 100g serka mascarpone ( można użyć zwykłego homogenizowanego)
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- tłuszcz do głębokiego smażenia
W tym czasie rozgrzewamy frytkownicę, lub inne naczynie do smażenia w głębokim tłuszczu do temp. 175 st.C i łyżką maczaną w oleju nakładamy porcję ciasta i smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Upieczone pączusie wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową i umieszczamy na papierowym ręczniku kuchennym, który doskonale wchłonie nam nadmiar tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz