piątek, 12 kwietnia 2013

KWAŚNE KIWI OTULONE SŁODKĄ BEZĄ




Trochę już odpoczęliśmy od świątecznych szaleństw kulinarnych i powoli zaczynamy tęsknić za czymś słodkim. U mnie dzisiaj to  połączenie słodkiego z lekko kwaśnym i idąc tym tropem wyrazistość smaku kiwi została przełamana słodkością bez.

DESER Z KIWI I BEZĄ:
  • 100ml śmietany 36%
  • 6 bez
  • 2 owoce kiwi
Śmietanę ubijamy na sztywno, kiwi obieramy i blendujemy na gładką masę. W wysokich pucharkach  dno przykrywamy warstwą pokruszonych bez, na które wylewamy po 2-3 łyżki ubitej śmietany. Kolejną warstwę stanowi mus z kiwi, na który wylewamy kolejne 2-3 łyżki śmietany. Dekorujemy wg uznania.


2 komentarze:

  1. To właśnie już dziś zrobię. Zaraz sobie zapisze przepis. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam że deserem pychotka. bardzo nam smakował, może nawet jutro powtórzę :)

      Usuń