KWAŚNE KIWI OTULONE SŁODKĄ BEZĄ
Trochę już odpoczęliśmy od świątecznych szaleństw kulinarnych i powoli zaczynamy tęsknić za czymś słodkim. U mnie dzisiaj to połączenie słodkiego z lekko kwaśnym i idąc tym tropem wyrazistość smaku kiwi została przełamana słodkością bez.
DESER Z KIWI I BEZĄ:
- 100ml śmietany 36%
- 6 bez
- 2 owoce kiwi
Śmietanę ubijamy na sztywno, kiwi obieramy i blendujemy na gładką masę. W wysokich pucharkach dno przykrywamy warstwą pokruszonych bez, na które wylewamy po 2-3 łyżki ubitej śmietany. Kolejną warstwę stanowi mus z kiwi, na który wylewamy kolejne 2-3 łyżki śmietany. Dekorujemy wg uznania.
To właśnie już dziś zrobię. Zaraz sobie zapisze przepis. Pycha!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam że deserem pychotka. bardzo nam smakował, może nawet jutro powtórzę :)
Usuń