czwartek, 30 maja 2013

ZIELONE KAJAKI BEZ WIOSEŁ czyli CUKINIA FASZEROWANA




Dzisiaj kolejne danie z cyklu warzywa ukochane.

Faszerowana cukinia:

  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 5-6 pieczarek
  • 1/3 pora 
  • po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • sól, pieprz
  • czosnek, ulubione zioła
Cukinię myjemy i po przekrojeniu na pół wydrążamy środek, który drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z resztą warzyw. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, którym następnie napełniamy nasze wydrążone cukinie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku przez 30 - 35min. 
Tak przygotowane cukinie możemy podawać posypane i zapieczone z żółtym serem, mozzarellą lub sosem czosnkowym. Ja wybrałam opcję z przełamaniem smaku duszonymi na maśle krewetkami.


1 komentarz:

  1. Ja taka głodna , a to tak pieknie wyglada..

    OdpowiedzUsuń