wtorek, 25 czerwca 2013

BUKIET SAŁAT Z PENNE I GRILLOWANYM ŁOSOSIEM




Uwielbiam dania gdzie króluje kolor. Przecież jemy również, a może nawet przede wszystkim oczami, dlatego też bardzo ciężko jest mi przejść obok kolorowych warzyw. Dzisiaj proponuję danie, które z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe na ciepło, ale i też możemy je zaserwować jako wczesną kolację na zimno. Oba sposoby podania przetestowałam i oba polecam.



Sałatka z penne i grillowanym łososiem:

  • 125g makaronu penne
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 3 pomidorki koktajlowe 
  • kilka liści kolorowych sałat 
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g grillowanego łososia ( podzielony na 1-2cm kawałki)
  • sól, pieprz
Makaron ugotować w 2 litrach osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
Papryczkę oczyścić, opłukać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w pół talarki, szczypior drobno posiekać.
Przygotować sos: ocet winny wymieszać z solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki oliwy i posiekaną drobniutko bazylię i zmiażdżony ząbek czosnku.
Makaron odcedzić, wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i jeszcze gorący połączyć z papryką, cebulą i sosem. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i razem z łososiem dorzucić do sałatki makaronowej i lekko przemieszać. Udekorować ćwiartkami pomidorków koktajlowych.




14 komentarzy: