Są już na blogu przepisy na makowce, ale ponieważ świąteczny czas zbliża się nieubłaganie, to należałoby pomyśleć o jakimś nowym przepisie. I taki też Wam dzisiaj proponuję. Niebanalny, zaskakujący i powtarzalny makowiec bez mąki, ale z jabłkami, które sprawiają, że jest wilgotny, mięciutki. Pyszny.
MAKOWIEC BEZ MĄKI Z JABŁKAMI:
blaszka 23x25cm
- 250g maku
- 6 jajek
- 125g masła
- 250g cukru pudru
- 400g jabłek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kaszy manny
- olejek migdałowy
Mak zaparzamy niewielką ilością mleka i mielimy. Ja zawsze jednak mielę mak na sucho w młynku do kawy. Oba sposoby są dobre. Każdy może wykorzystać swój.
W miseczce umieszczamy żółtka z 6 jajek oraz miękkie masło i cukier puder. Mikserem ustawionym na wysokie obroty miksujemy, aby powstała gładka masa. Dodajemy zmielony mak oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Miksujemy jeszcze chwilę. Wyłączamy mikser i odstawiamy.
Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych ścieramy na grubych oczkach tarki.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
Do miski z masą makową dodajemy starte jabłka oraz pianę z białek. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
Blaszkę smarujemy dokładnie margaryną i obsypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy 50 -55minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy makowiec cukrem pudrem .
idealny! :) Myślisz że mogę zastąpić cukier miodem? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Raczej nie, bo konsystencja przy użyciu miodu będzie zbyt płynna.
UsuńBardzo ciekawy makowiec, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio podobny, ale z gotową masą makową:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie lubię makowca :(
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda w przekroju :D
OdpowiedzUsuńmniaaam.. pełnia smaaaku! :D sam maak <3
OdpowiedzUsuńUżywając zmielony mak nie dodaję mleka i wagowo też 25 dkg zmielonego?
OdpowiedzUsuń