wtorek, 15 grudnia 2015

ROLADA MAKOWA






Dzisiaj przepis na biszkoptową roladę z makiem. Szybka i przepyszna alternatywa dla tradycyjnego drożdżowego makowca. 

ROLADA MAKOWA:
forma 40x30cm
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl zimnej wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka jajek od żółtek, a następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i dodajemy do ubitej piany, dolewając na końcu wodę. Delikatnie mieszamy masę za pomocą szpatułki. Jeśli chcecie wykonać wzorki na wierzchu rolada, to w tym momencie odkładamy 2 - 3 łyżki masy, do której dodajemy np. jak ja dzisiaj, łyżeczkę zmielonego maku.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną, za pomocą rękawa cukierniczego wykonać wzorek z makowej masy. Ponieważ to rolada świąteczna, ja zrobiłam makowe gwiazdki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st. C i do tak nagrzanego wstawiamy blaszkę ze workiem na 5min. Po upływie tego czasu wylewamy na blaszkę resztę masy biszkoptowej i pieczemy jeszcze przez 15 - 17min. Wierzch ciasta powinien mieć ładny złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast blaszkę z piekarnika i po przykryciu jej ściereczką lnianą obracamy do góry dnem. Jeśli robicie roladę ze wzorkiem należy na wierzch ciasta przyłożyć kolejną ściereczkę i ponownie obrócić, aby wzorek był od spodu i zwinąć dość ciasno razem ze ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

masa makowa:
  • 150g mielonego maku
  • 2 - 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka syropu migdałowego
Zmielony mak łączymy z miodem i syropem. Mieszamy, aż składniki połączą się.
Zimną zwiniętą roladę delikatnie rozwijamy, usuwamy ściereczkę. Masę makową rozprowadzamy równomiernie na upieczonym cieście. Delikatnie, ale dość ciasno zwijamy roladę ponownie. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut, Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.




8 komentarzy:

  1. Piękna rolada! Chętnie bym zrobiła, ale niestety rolady mi się rozpadaja.

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zjadłabym kawałek :) ale niestety nie umiem robić rolad

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda;) U mnie właśnie piecze się rolada orzechowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobną z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

      Usuń
  6. Robię zawsze na Święta!😀

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to jest zapach Świat, jestem Ślązaczka i u nas mak sie kręci,oj kręci,a jakie zapachy! Moniczko, życzę ci Wesołych Świat!!!!!

    OdpowiedzUsuń