środa, 9 marca 2016

BABECZKA WIELKANOCNA DO KOSZYCZKA






Jaka powinna być babeczka do wielkanocnego koszyczka? Mała, delikatna i puszysta. Wykonana z ciasta na tyle lekkiego, aby pięknie się na niej odwzorowały wzory z foremki. I te babeczki takie właśnie są. Spełniają wszystkie kryteria.

BABECZKI WIELKANOCNE:
3 małe babeczki (foremka śr.12cm)

  • 75g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 125g jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g cukru pudru
  • szczypta soli
Do miski wlewamy przestudzone masło i jogurt. Wbijamy 2 jajka i wszystko mieszamy za pomocą rózgi. Następnie dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy składniki używając rózgi. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować tłuszczem, jeśli natomiast używamy innych, wówczas każdą foremkę dokładnie smarujemy odrobiną masła i do tak przygotowanych przelewamy ciasto na babeczki. W każdej foremce umieszczamy ciasto do jej 2/3 wysokości. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C i w tak nagrzanym pieczemy babeczki przez 25 -30minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki i pozostawiamy je jeszcze przez chwilę w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy je i pozostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne babeczki posypujemy obficie cukrem pudrem lub lukrujemy.





5 komentarzy:

  1. Pyszna, w koszyczku będzie wyglądała doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny ! Idealnie smakuje z kawą z mojego ekspresu gastronomicznego, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Artykuł genialny, a co myślicie o ogłoszeniach o prace z Wielkiej Brytanii ?

    OdpowiedzUsuń