Jaka powinna być babeczka do wielkanocnego koszyczka? Mała, delikatna i puszysta. Wykonana z ciasta na tyle lekkiego, aby pięknie się na niej odwzorowały wzory z foremki. I te babeczki takie właśnie są. Spełniają wszystkie kryteria.
BABECZKI WIELKANOCNE:
3 małe babeczki (foremka śr.12cm)
- 75g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 2 jajka
- 125g jogurtu naturalnego
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g cukru pudru
- szczypta soli
Do miski wlewamy przestudzone masło i jogurt. Wbijamy 2 jajka i wszystko mieszamy za pomocą rózgi. Następnie dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy składniki używając rózgi. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować tłuszczem, jeśli natomiast używamy innych, wówczas każdą foremkę dokładnie smarujemy odrobiną masła i do tak przygotowanych przelewamy ciasto na babeczki. W każdej foremce umieszczamy ciasto do jej 2/3 wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C i w tak nagrzanym pieczemy babeczki przez 25 -30minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki i pozostawiamy je jeszcze przez chwilę w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy je i pozostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne babeczki posypujemy obficie cukrem pudrem lub lukrujemy.
Przeurocza :)
OdpowiedzUsuńmałe i urocze :)
OdpowiedzUsuńPyszna, w koszyczku będzie wyglądała doskonale :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny ! Idealnie smakuje z kawą z mojego ekspresu gastronomicznego, rewelacja.
OdpowiedzUsuńArtykuł genialny, a co myślicie o ogłoszeniach o prace z Wielkiej Brytanii ?
OdpowiedzUsuń