Dzisiaj proponuję coś lekkiego. Zupę krem ziemniaczano -chrzanowy, który podałam z chipsami z kiełbasy jałowcowej, Delikatny, ale o wyraźnym aromacie i smaku chrzanu, dzięki któremu doskonale wpisuje się w przepisy o tematyce wielkanocnej.
KREM ZIEMNIACZANO - CHRZANOWY:
- 5 ziemniaków
- 4 szkl wywaru warzywnego
- 2 łyżki startego chrzanu
- 1 mała cebula
- biała część małego pora
- 1 łyżka masła
- 1/3 szkl słodkiej śmietany
- 1/2 pętka kiełbasy jałowcowej
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i pora drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim warzywa około 3 - 5 minut. Do garnka wlewamy wywar warzywny i dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy zupę pół godziny na małym ogniu. Następnie zupę miksujemy blenderem i na końcu doprawiamy startym chrzanem oraz solą i pieprzem. Śmietankę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy ją do reszty.
Kiełbasę kroimy na jak najcieńsze plasterki, a następnie podsmażamy je na suchej patelni, do momentu, aż plasterki zarumienią się i staną chrupiące.
Gotową zupę wlewamy do miseczek i przystrajamy ją chipsami z kiełbasy.
Kiełbasę kroimy na jak najcieńsze plasterki, a następnie podsmażamy je na suchej patelni, do momentu, aż plasterki zarumienią się i staną chrupiące.
Gotową zupę wlewamy do miseczek i przystrajamy ją chipsami z kiełbasy.
z chrzanem jeszczze nie robiłam zupy, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy, wszystkie ale takiej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować!!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki kremom polubiłam wszystkie warzywa:) Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji próbować, ale może pora najwyższa:) Tak czy inaczej zupka wygląda znakomicie:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak ładnie podany ^^
OdpowiedzUsuńZupy krem są pyszne :)) Ciekawe połączenie smaków, trzeba spróbować, szczególnie w taką pogodę - na pewno rozgrzeje :)
OdpowiedzUsuń