piątek, 11 marca 2016

ZUPA KREM ZIEMNIACZANO - CHRZANOWY




Dzisiaj proponuję coś lekkiego. Zupę krem ziemniaczano -chrzanowy, który podałam z chipsami z kiełbasy jałowcowej, Delikatny, ale o wyraźnym aromacie i smaku chrzanu, dzięki któremu doskonale wpisuje się w przepisy o tematyce wielkanocnej.

KREM ZIEMNIACZANO - CHRZANOWY:


  • 5 ziemniaków
  • 4 szkl wywaru warzywnego
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 mała cebula
  • biała część małego pora
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szkl słodkiej śmietany
  • 1/2 pętka kiełbasy jałowcowej
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i pora drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim warzywa około 3 - 5 minut. Do garnka wlewamy wywar warzywny i dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy zupę pół godziny na małym ogniu. Następnie zupę miksujemy blenderem i na końcu doprawiamy startym chrzanem oraz solą i pieprzem. Śmietankę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy ją do reszty. 
Kiełbasę kroimy na jak najcieńsze plasterki, a następnie podsmażamy je na suchej patelni, do momentu, aż plasterki zarumienią się i staną chrupiące.
Gotową zupę wlewamy do miseczek i przystrajamy ją chipsami z kiełbasy.





5 komentarzy:

  1. z chrzanem jeszczze nie robiłam zupy, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy, wszystkie ale takiej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki kremom polubiłam wszystkie warzywa:) Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji próbować, ale może pora najwyższa:) Tak czy inaczej zupka wygląda znakomicie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy krem są pyszne :)) Ciekawe połączenie smaków, trzeba spróbować, szczególnie w taką pogodę - na pewno rozgrzeje :)

    OdpowiedzUsuń