Jak można się domyślić z nazwy bloga, jestem wielbicielką kawy i z tego powodu co jakiś czas proponuję przepisy z jej wykorzystaniem. Było już kiedyś ciasto cappuccino, a dzisiaj przyszła kolej na kawę latte. Delikatny puszysty biszkopt i masa mleczna, a wszystko to skąpane w ponczu kawowo -rumowym.
CIASTO KAWA LATTE
Biszkopt
blaszka 23x 25cm
- 4 jajka
- 2/3 szkl cukru
- szczypta soli
- 2/3 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
Krem mleczny:
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 szkl mleka w proszku
Dodatkowo
- 200ml mocnej kawy
- 50 ml syropu rumowo- czekoladowego
- paczka okrągłych biszkoptów - 200g
- gorzkie kakao
Całe jajka ubijamy mikserem razem ze szczyptą soli i cukrem, na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i lśniąca. Powinno to zająć około 5 -7min. Następnie dodajemy wodę i olej i miksujemy do momentu połączenia się składników z masą jajeczną.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie przesiewamy do ubitej masy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30min. Po upieczeniu pozostawiamy je w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.
Zupełnie zimny biszkopt przekrajamy na dwa placki.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę, do której następnie dodajemy mleko w proszku i serek waniliowy.
Pierwszy blat ciasta ponczujemy wystudzoną kawą z syropem. Na naponczowane ciasto wykładamy połowę masy, na której układamy jeden obok drugiego biszkopty namoczone w kawie i lekko je posypujemy kakao. Przykrywamy wszystko drugim płatem biszkoptu, który również ponczujemy. Wykładamy drugą porcję kremu i znów kładziemy na nią namoczone w kawie z likierem biszkopty. Całość obficie posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
To ciasto zjedzone do popołudniowej kawy to podwójna kawowa przyjemność :) Coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńCiasto idealnie dla takiego kawosza, jak ja! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńahhh super chyba będzie należał do moich ulubionych:))
OdpowiedzUsuńWielkim kawoszem nie jestem, ale ciasto wygląda naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) wczoraj miałam robić kawowe ciasto, ale w końcu wyszło z pomarańczami:P
OdpowiedzUsuńWow jakie ciacho :) Moje smaki mniam :)
OdpowiedzUsuńo matko, ale się zaśliniłam! pyyycha!:)
OdpowiedzUsuńale ciacho! odruch Pawłowa mam na jego widok :)
OdpowiedzUsuńCzysta rozkosz... Dałabym wiele za kawałeczek...
OdpowiedzUsuńciacho na pewno smakuje bajecznie i do tego jak pięknie się prezentuje, cudeńko! :-)
OdpowiedzUsuńo mamusiu, ale cudeńko... Mniaaaaam! :)
OdpowiedzUsuńA można spytac o źródło przepisu?
OdpowiedzUsuńNaprawiłam błąd - podałam źródło. Przepis na to ciasto był podany również na You Tube 4 maja 2013r ( Kuchnia Renaty ).
UsuńOK, nic się nie dzieje. Pozdrawiam.
UsuńAle pysznie wygląda:) Poproszę o kawałeczek!
OdpowiedzUsuńWidziałam to ciasto tu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/10/Ciasto-Latte-Macchiato.html
OdpowiedzUsuńDobry zwyczaj to podawanie źródła przepisu. Pozdrawiam :)
pyszności :) jeden kawałek to za mało :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Ciasto na specjalną okazję. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto popełniłaś, aż ślinka leci na jego widok :)
OdpowiedzUsuńChyba nie powinnam zaglądać do Ciebie o tej porze wiesz? Tak kusić człowieka... teraz nie, ale może jutro rano podkradnę kawałek? Do kawki byłoby idealne :)
OdpowiedzUsuńWyszło idealnie. Bardzo mi się podoba. A smakuje pewnie jeszcze lepiej
Wygląda obłednie!
OdpowiedzUsuńzjawiskowo wygląda i pewnie też tak smakuje !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Zapisuję przepis, idealny na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuń