piątek, 15 listopada 2013

WYLUZOWANY KURCZAK






Co się stanie jeśli połączy się mięso drobiowe z grzybami? Możliwości jest wiele. Mi zazwyczaj na myśl jako pierwsza przychodzi rolada z fileta drobiowego. Ale dzisiaj rolada trochę inna, bo wykonana z wyluzowanych udek drobiowych nadziewanych boczniakami.

WYLUZOWANE UDKA Z BOCZNIAKAMI:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 100 - 150g boczniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Udka myjemy i delikatnie nacinając mięso tuż przy kości luzujemy, czyli usuwamy kości bez uszkodzenia mięsa. Mięso nacieramy wymieszanymi przyprawami i odstawiamy przynajmniej na 10 min.
W tym czasie szalotkę drobno siekamy i podduszamy na łyżce oliwy. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone w kostkę boczniaki i dusimy jeszcze około 5min. 
Przestudzony farsz rozsmarowujemy na udkach i dość ciasno zwijamy. Dla pewności możemy użyć szpilki do spięcia brzegów mięsa.
Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. 



8 komentarzy:

  1. O matko, ależ bym zjadła choć kawałek, nie próbowałam jeszcze kurczaka z boczniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram pomysł zamiany piersi z kurczaka na udka. Są bardziej soczyste i o niebo lepsze :D Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja.. ale ze mnie baran! Myślałam, ze jak napisałaś "wyluzowane" to, że po prostu podczas pieczenia puściły szwy napakowanemu kurczakowi i że niby jest wyluzowany... o ja! :D Ale ja jestem inteligentna! :D

    Ale super pomysł, mm! nadzienie również smakowite-pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Luzowanie kurczaka to coś, na co chyba się nigdy nie odważę :) Brzmi skomplikowanie, przynajmniej dla mnie :) Ale efekt wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z BOCZNIAKAMI ,TAKI WYLUZOWANY,TO I PEWNIKIEM PRZEPYSZNY ?

    OdpowiedzUsuń