WYLUZOWANE UDKA Z BOCZNIAKAMI:
- 4 udka z kurczaka
- 1 szalotka
- 100 - 150g boczniaków
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Udka myjemy i delikatnie nacinając mięso tuż przy kości luzujemy, czyli usuwamy kości bez uszkodzenia mięsa. Mięso nacieramy wymieszanymi przyprawami i odstawiamy przynajmniej na 10 min.
W tym czasie szalotkę drobno siekamy i podduszamy na łyżce oliwy. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone w kostkę boczniaki i dusimy jeszcze około 5min.
Przestudzony farsz rozsmarowujemy na udkach i dość ciasno zwijamy. Dla pewności możemy użyć szpilki do spięcia brzegów mięsa.
Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.
O matko, ależ bym zjadła choć kawałek, nie próbowałam jeszcze kurczaka z boczniakami :)
OdpowiedzUsuńPopieram pomysł zamiany piersi z kurczaka na udka. Są bardziej soczyste i o niebo lepsze :D Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńo ja.. ale ze mnie baran! Myślałam, ze jak napisałaś "wyluzowane" to, że po prostu podczas pieczenia puściły szwy napakowanemu kurczakowi i że niby jest wyluzowany... o ja! :D Ale ja jestem inteligentna! :D
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, mm! nadzienie również smakowite-pyszności :)
Spodobała mi się nazwa :D
OdpowiedzUsuńLuzowanie kurczaka to coś, na co chyba się nigdy nie odważę :) Brzmi skomplikowanie, przynajmniej dla mnie :) Ale efekt wspaniały :)
OdpowiedzUsuńZ BOCZNIAKAMI ,TAKI WYLUZOWANY,TO I PEWNIKIEM PRZEPYSZNY ?
OdpowiedzUsuńhaha ale fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń