środa, 27 listopada 2013

DROŻDŻOWY WIENIEC Z DUSZONYMI WARZYWAMI




 


Dzisiejszy przepis to coś, co można potraktować jako przekąskę lub jak ja, jako ciepłą kolację. Lekkie puszyste ciasto drożdżowe nadziane duszonymi warzywami ja.podałam z sosem czosnkowym, ale świetne też będzie tu pasował pikantny sos pomidorowy. 

DROŻDŻOWY WIENIEC Z WARZYWAMI:
ciasto

  • 400g mąki
  • 30g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 2/3 szkl mleka z wodą w proporcji pół na pół
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie
  • 1/3 cukinii
  • 1 /3 średniego pora
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 100 g szynki konserwowej w kawałku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • oregano
dodatkowo 
  • 1jajko
W letnim mleku z wodą rozpuszczamy drożdże. Dodajemy oliwę i sól oraz mąkę. Zagniatamy gładkie lśniące ciasto, które powinno swobodnie odchodzić od ręki i ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i ostawiamy na 30min do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie pół - talarki, które wrzucamy na rozgrzaną oliwę i krótko przesmażamy. Kiedy por stanie się szklisty dorzucamy pokrojoną  w kostkę cukinię i paprykę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Warzywa powinny pozostać jędrne, ale nie surowe. Pod koniec dorzucamy szynkę i wszystko po przemieszaniu doprawiamy solą, pieprzem i świeżym lub suszonym oregano.
Z wyrośniętego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 - 10 kawałków. Każdy kawałek lekko spłaszczamy i układamy na nim po czubatej łyżce farszu, a następnie zlepiamy jak pieroga. Należy dokładnie zlepić brzegi, aby farsz nie wypłynął. Każdego pieroga układamy w formie wysmarowanej margaryną. Jeśli użyjecie, jak ja formy z kominkiem, łatwo po upieczeniu rozdzielicie poszczególne porcje. Ułożone w formie ciasto smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp.180 st.C i w tak nagrzanym pieczemy przez 25 -30min.






inspiracja

14 komentarzy:

  1. faktycznie, na kolację w sam raz:) ja bardzo lubię drożdżowe wypieki, a tu od razu z warzywami, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysl! I do pracy mozna zabrac, a to duzy plus.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny wieniec! Za taką kolację dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zauroczona! Wspaniały pomysł z taki połączeniem warzyw i ciasta drożdżowego i jak pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrzę na Twoje cudowne zdjęcia i szczerze się zastanawiam dlaczego u mnie ciacha drożdżowe zawsze są w wersji na słodko. Jak Twoja wersja na słono na pewno smakuje obłednie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wieniec drożdżowy na wytrawnie? Super idea :) I jak pięknie wygląda przekrojona ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. coś innego ale bardzo ciekawe, przeważnie robię na słodko a tu u Ciebie z warzywami,super

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, ciasto drożdżowe plus warzywa, chętnie spróbuję coś takiego zrobić, mam nadzieje że wyjdzie równie ładnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pewnie przepyszny!
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/aztec-pants.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Super połączenie :) prawdziwa pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. moje smaki!:) na wytrawnie uwielbiam kombinować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń