Największy popyt na lody jest zawsze latem, ale ja lubię mieć w zamrażalniku zawsze kilka opakowań, najlepiej o różnych smakach. Oczywiście najlepsze są solo, ale pozwalają mi też na wyczarowanie szybkich deserów. Dzisiaj przepis, który przekonał mnie szybkością wykonania. Dodatkowo lody są niezwykle delikatne, aksamitne i bardzo bardzo słodkie.
LODY KAWOWE:
- 150ml mleka skondensowanego słodzonego
- 150ml śmietanki 36%
- 3 łyżki kawy w proszku
- 25ml likieru kawowego
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane. Na koniec dolewamy likier i wsypujemy kawę. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jednolitą aksamitną masę. Lody przelewamy do odpowiedniego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Błyskawiczne, tak jak napisałaś.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, skoro to tak szybko się robi:)
OdpowiedzUsuńWow, fantastyczne i rzeczywiście błyskawiczne :)
OdpowiedzUsuńw zimie najlepiej smakują przy kominku ;D
OdpowiedzUsuńMmm.. domowe muszą być super, ja jeszcze nigdy nie robiłam..
takie szybkie przepisy lubie:)
OdpowiedzUsuńNie trzeba mieszać w czasie gdy lody są w zamrażalniku? Jakie wychodzą? Puszyste i lekkie?
OdpowiedzUsuńBo wyglądaja obłędnie... i są o smaku kawy. Uwielbiam. Do wypróbowania!
Lody stoją u mnie w zamrażalniku już tydzień i nie ma ani jednego kryształka lodu. Od wykonania nie były ani razu mieszane. Co do konsystencji - to są bardzo puszyste, ale można swobodnie formować kulki, z tym, że dość szybko tracą pierwotny kształt. Odtworzyłam przepis Nigelli, ale następnym razem na pewno go zmodyfikuję.Użyję mleka skondensowanego pół na pół .( słodzone - niesłodzone), bo dla mnie są zdecydowanie za słodkie.
UsuńZ tym przepisem można poeksperymentować z różnymi smakami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe lody, ale ja bym pokombinowała z innym smakiem ;)
OdpowiedzUsuń