sobota, 23 listopada 2013

KAWOWE MARZENIE






Jakiś czas temu robiłam lody kawowe wg Nigelli, które okazały się bardzo słodkie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wykonania deseru. Sprawdziły się doskonale, bo ich konsystencja jest bardziej aksamitna i puszysta niż lodów kupnych. Jako zrównoważenie słodkości użyłam biszkoptów namoczonych w espresso wymieszanym z whisky. Wykorzystałam okrągłe biszkopty, bo są mniej słodkie od podłużnych. Wyszła dość ciekawa wariacja na temat tiramisu tylko dla dorosłych.

DESER KAWOWE MARZENIE:

2 porcje

  • 4 gałki lodów kawowych
  • 16 okragłych biszkoptów
  • 1 przestudzone espresso
  • 25 ml whisky
Na dno małego pucharka ciasno układamy, namoczone w ponczu z espresso i whisky, okrągłe biszkopty. Dociskamy je lekko. Na warstwę biszkoptową wykładamy kulkę lodów kawowych. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Dekorujemy deser i podajemy.



9 komentarzy:

  1. przydałby mi się taki deser na wieczór:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowski deser, zdecydowanie moje smaki :) Jestem wielką fanką kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jaki cudny ten deser! Powiem szczerze... romantyczna kolacja we dwoje, a potem taki deser rozbudzi niejedne zmysły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow robi wrażenie :) Na początku myślałam, że to kawa do picia a to deser :) Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam witam, dzisiaj wpadam na deser kawowy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie :) wygląda jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają te warstwy w kieliszku. Rzeczywiście wygląda jak tiramisu.

    OdpowiedzUsuń