Makaron o kształcie ryżu niejednego może zwieść, a dania wykonane z jego użyciem do złudzenia przypominają risotto. Dzisiaj takie właśnie udawane risotto. Największą zaletą tego dania jest fakt, że robi się je w 20 minut.
RISOTTO MAKARONOWE Z BOCZKIEM I GROSZKIEM:
- 100g szynki
- 3 łyżki groszku zielonego
- 1 szkl suchegu makaronu drobny ryż - około 200g
- 2 i 1/2 szkl wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. Przesmażamy krótko, aby mięso nabrało złocistej barwy i utworzyła się chrupka skórka.
Na patelnię, do mięsa wsypujemy szklankę suchego makaronu i zalewamy go wodą i solimy. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 -12min lub dostosowując czas gotowania do podanego na opakowaniu makaronu, co jakiś czas mieszając.
Do ugotowanego makaronu dorzucamy 3 łyżki zielonego groszku z puszki i łyżkę masła. Wszystko delikatne mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
źródlo
Dzis mam ochotę na takie właśnie danie
OdpowiedzUsuńświetny ten makaron, muszę poszukać w sklepie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńProściutkie a zamiast szynki dam pestki dyni. :)
OdpowiedzUsuńooo.. bardzo fajne! ;) i jak pięknie podane-idealne danie ;)
OdpowiedzUsuńGdzie kupiłaś takie piękne talerzyki, miseczki? Jestem zachwycona... ja też chcę, ja też chcę :)
OdpowiedzUsuńA risotto wygląda obłednie. Zdjęcia - pierwsza klasa. Ale co tu dużo mówić, nic nowego!
pyszne danie i jak zwykle cudowne fotki !
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńOj pochłonęłabym z przyjemnością całą miseczkę ;)
OdpowiedzUsuń