środa, 13 listopada 2013

MAKARONOWE RISOTTO Z GROSZKIEM







Makaron o kształcie ryżu niejednego może zwieść, a dania wykonane z jego użyciem do złudzenia przypominają risotto. Dzisiaj takie właśnie udawane risotto. Największą zaletą tego dania jest fakt, że robi się je w 20 minut. 

RISOTTO MAKARONOWE Z BOCZKIEM I GROSZKIEM:

  • 100g szynki 
  • 3 łyżki groszku zielonego
  • 1 szkl suchegu makaronu drobny ryż - około 200g
  • 2 i 1/2 szkl wody
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej. Przesmażamy krótko, aby mięso nabrało złocistej barwy i utworzyła się chrupka skórka. 
Na patelnię, do mięsa wsypujemy szklankę suchego makaronu i zalewamy go wodą i solimy. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 -12min lub dostosowując czas gotowania do podanego na opakowaniu makaronu, co jakiś czas mieszając.
Do ugotowanego makaronu dorzucamy 3 łyżki zielonego groszku z puszki i łyżkę masła. Wszystko delikatne mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.



źródlo

9 komentarzy:

  1. Dzis mam ochotę na takie właśnie danie

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny ten makaron, muszę poszukać w sklepie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prościutkie a zamiast szynki dam pestki dyni. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. bardzo fajne! ;) i jak pięknie podane-idealne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie kupiłaś takie piękne talerzyki, miseczki? Jestem zachwycona... ja też chcę, ja też chcę :)
    A risotto wygląda obłednie. Zdjęcia - pierwsza klasa. Ale co tu dużo mówić, nic nowego!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne danie i jak zwykle cudowne fotki !

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj pochłonęłabym z przyjemnością całą miseczkę ;)

    OdpowiedzUsuń