wtorek, 26 listopada 2013

KARDAMONOWE STEMPELKI




Kiedyś już zaproponowałam Wam zabawę w stempelkowe ciasteczka. To świetna propozycja na kreatywne spędzanie czasu z dziećmi, ale i doskonały sposób, aby poczęstować gości ciasteczkami, które posiadają domowy certyfikat ;) Z racji tego, że do swojej kolekcji dołączyłam kolejny stempel, nie mogło obyć się bez kolejnej propozycji domowych ciasteczek. Tym razem przepis podstawowy został wzbogacony nutą kardamonu.

CIASTECZKA Z KARDAMONEM:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego kardamonu

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na około 1godz do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i partiami rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. Wykrawać pojedyncze ciasteczka i ozdabiać stempelkami. Z racji tego, że ja posiadam stempelki okrągłe, to ciasteczka wykrawałam kieliszkiem odpowiednio dobranym wielkością do średnicy stempelka.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 min pierwszą porcję i przez około 12 min każda kolejną.




8 komentarzy:

  1. fajne stempelki i ciasteczka na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze ciasteczka :) Idealne na prezent Mikołajkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kardamonem? To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kardamonowe ? Wow ! Muszą być pyszne :) A ja jeszcze nie użyłam swojego stempelka ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak ciasteczka z domowej fabryczki. Na pewno są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejna świetna propozycja :) muszę prześledzić te Twoje przepisy na ciastka i coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam fińskie bułeczki i przekonałam się do kardamonu :). Twoich ciasteczek też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń