Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Bardzo lubię wszelkie małe ciasteczka, paluszki. Takie małe słodkie przerywniki, które umilają np spacer. Nie podaję ilości ciastek, bo w oryginale było podane, że z tej porcji wychodzi 2 blaszki ciastek, a mi wyszła 1 blaszka. Niemniej wyszły bardzo dobre a dodatkowo mąka kukurydziana sprawiła, że mają piękny złoty kolor.
KUKURYDZIANE PALUCHY:
- 200g masła
- 50g cukru pudru
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Obie mąki przesiewamy do utartej masy razem ze szczyptą soli i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, średniej wielkości paluszki. Między ciastkami zostawiamy niewielkie odstępy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy paluchy 10 -12min do nabrania przez nie złotego koloru.
jakie urocze te ciasteczka! chętnie przyjęłabym taką szklaneczkę słodkości:)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak idealne kruche ciasteczka, tylko się na nie rzucać :))
OdpowiedzUsuńI piękna wstążeczka do nich :)
Nic tylko sięgać i chrupać :)
OdpowiedzUsuńWczoraj moja córka miała zachcianki na takie ciasteczka do herabatki.Trzeba bedzie upiec.
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka :).
OdpowiedzUsuńNo i tylko chrupać.Pysznie Ci wyszły.
OdpowiedzUsuńojej, ale cudeńka! A jak pięknie je podałaś, rozpływam się :D
OdpowiedzUsuńMuszą być cudowne, z mąki kukurydzianej wychodzą takie delikatne :)
Śliczne, żółciutkie paluchy :) Kuszące!
OdpowiedzUsuńświetna przekąska do pochrupania:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się idealnie. Ale bym zjadła takiego palucha, porwała do pracy... muszę zrobić. Bo przepis bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńA ja się zachwycam zdjęciami. Cudowne...
Śliczne paluchy! Schrupałabym kilka takich ;)
OdpowiedzUsuńCUDEŃKA !
OdpowiedzUsuń