środa, 20 listopada 2013

PALUCHY KUKURYDZIANE



Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Bardzo lubię wszelkie małe ciasteczka, paluszki. Takie małe słodkie przerywniki, które umilają np spacer. Nie podaję ilości ciastek, bo w oryginale było podane, że z tej porcji wychodzi 2 blaszki ciastek, a mi wyszła 1 blaszka. Niemniej wyszły bardzo dobre a dodatkowo mąka kukurydziana sprawiła, że mają piękny złoty kolor.

KUKURYDZIANE PALUCHY:

  • 200g masła
  • 50g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli


Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Obie mąki przesiewamy do utartej masy razem ze szczyptą soli i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, średniej wielkości paluszki. Między ciastkami zostawiamy niewielkie odstępy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy paluchy 10 -12min do nabrania przez nie złotego koloru.


12 komentarzy:

  1. jakie urocze te ciasteczka! chętnie przyjęłabym taką szklaneczkę słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak idealne kruche ciasteczka, tylko się na nie rzucać :))
    I piękna wstążeczka do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj moja córka miała zachcianki na takie ciasteczka do herabatki.Trzeba bedzie upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. No i tylko chrupać.Pysznie Ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, ale cudeńka! A jak pięknie je podałaś, rozpływam się :D
    Muszą być cudowne, z mąki kukurydzianej wychodzą takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, żółciutkie paluchy :) Kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna przekąska do pochrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentują się idealnie. Ale bym zjadła takiego palucha, porwała do pracy... muszę zrobić. Bo przepis bardzo fajny.
    A ja się zachwycam zdjęciami. Cudowne...

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne paluchy! Schrupałabym kilka takich ;)

    OdpowiedzUsuń