Od jakiegoś czasu kusił mnie swoim wyglądem i to bardzo. Taki konkretny, a jednocześnie subtelny. Byłam ciekawa czy przy bliższym poznaniu zyska, czy też straci. Mowa oczywiście o Serniku Nowojorskim, który z pietyzmem był zbierany w kultowych "Przyjaciołach". Jest wyjątkowo delikatny i puszysty, ale na pewno następnym razem pokuszę się o spróbowanie zrobienia masy ciasteczkowej z dodatkiem orzechów. Myślę, że mogłoby to jeszcze wzbogacić smak.
SERNIK NOWOJORSKI:
- 250 gr pokruszonych ciastek digestiv (ja dałam nasze zwykle kruche)
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
Masa serowa:
- 600gr serka kremowego typu President lub Mascarpone
- 3 jaka
- 1/2 laski wanili
- 7 łyżek śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (ja użyłam kaszy manny i 1 kisielu cytrynowego)
- 1/2 szkl. cukru
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Masa wierzchnia:
- 200gr kwaśnej smietany
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Tortownicę o śr. 21 cm smarujemy masłem, a dno przykrywamy papierem do pieczenia, po czym wylepiamy dno i boki masą ciasteczkową. Następnie wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 30min. Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 160st.C i pieczemy kolejne 30min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i chłodzimy lekko sernik przy uchylonych drzwiczkach ok. 10min.
Przygotowujemy ostatnią masę, łącząc ze sobą obie śmietany i cukier puder. Wylewamy tę masę i wstawiamy znów do piekarnika na jakieś 5 - 10min. w temp. 180st.C. Masa ma się tylko ściąć.
Potem pozostaje nam wystudzenie sernika i zaproszenie rodzinki lub przyjaciół na degustację. A jest się czym pochwalić:)
piękny jest ten Twój sernik.
OdpowiedzUsuńWarty grzechu...
UsuńNo, pychota, po prostu! Ale mam na niego ochotę:)
OdpowiedzUsuńPoszedł cały...nie mam czym poczęstować niestety
UsuńA ja siedzę i się głowię co by tu dziś upiec.Slicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńno to masz inspirację
Usuńuwielbiam! co prawda nie robię na zwykłym serze i kwaśnej śmietanie, ale stwierdzam, że to sernik marzenie :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100%
OdpowiedzUsuń