piątek, 3 sierpnia 2012

SERNIK NOWOJORSKI





Od jakiegoś czasu kusił mnie swoim wyglądem i to bardzo. Taki konkretny, a jednocześnie subtelny. Byłam ciekawa czy przy bliższym poznaniu zyska, czy też straci. Mowa oczywiście o Serniku Nowojorskim, który z pietyzmem był zbierany w kultowych "Przyjaciołach". Jest wyjątkowo delikatny i puszysty, ale na pewno następnym razem pokuszę się o spróbowanie zrobienia masy ciasteczkowej z dodatkiem orzechów. Myślę, że mogłoby to jeszcze wzbogacić smak.


SERNIK NOWOJORSKI:

 Masa ciasteczkowa na spód:
  • 250 gr pokruszonych ciastek digestiv (ja dałam nasze zwykle kruche)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa:
  • 600gr serka kremowego typu President lub Mascarpone 
  • 3 jaka
  • 1/2 laski wanili
  • 7 łyżek śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej  (ja użyłam kaszy manny i 1 kisielu cytrynowego)
  • 1/2 szkl. cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Masa wierzchnia:
  • 200gr kwaśnej smietany
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
Najpierw kruszymy ciastka i mieszamy z brązowym cukrem oraz rozpuszczonym masłem. Masę wstawiamy na około 40min. do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. Do białego serka wbijamy jajka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ubijamy trzepaczką lub mikserem. Na sam koniec dodajemy miąższ z wanilii.
Tortownicę o śr. 21 cm smarujemy masłem, a dno przykrywamy papierem do pieczenia, po czym wylepiamy dno i boki masą ciasteczkową. Następnie wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 30min. Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 160st.C i pieczemy kolejne 30min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i chłodzimy lekko sernik przy uchylonych drzwiczkach ok. 10min.
Przygotowujemy ostatnią masę, łącząc ze sobą obie śmietany i cukier puder. Wylewamy tę masę i wstawiamy znów do piekarnika  na jakieś 5 - 10min. w temp. 180st.C. Masa ma się tylko ściąć.
Potem pozostaje nam wystudzenie sernika i zaproszenie rodzinki lub przyjaciół na degustację. A jest się czym pochwalić:)



8 komentarzy:

  1. piękny jest ten Twój sernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. No, pychota, po prostu! Ale mam na niego ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszedł cały...nie mam czym poczęstować niestety

      Usuń
  3. A ja siedzę i się głowię co by tu dziś upiec.Slicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam! co prawda nie robię na zwykłym serze i kwaśnej śmietanie, ale stwierdzam, że to sernik marzenie :)

    OdpowiedzUsuń