niedziela, 19 sierpnia 2012

SERNIK WARSZAWSKI



Przepis na ten sernik był w moim domu od kiedy pamiętam. Rewelacyjny w smaku, a co najważniejsze zawsze udający się. 


SERNIK WARSZAWSKI:

Ciasto:
  • 1i 1/2szkl.mąki
  • 1/3 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
Wszystkie składniki zagnieść na gładko ciasto. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 20min.


MASA TWAROGOWA:
  • 1kg sera mielonego
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/ margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 6 żółtek
  • piana z 6 białek
Utrzeć cukier z żółtkami, dodać margarynę i cukier waniliowy. Powoli dodawać ser oraz budyń, kaszę mannę i pianę z białek. Pianę delikatnie wmieszać w masę, najlepiej łyżką a nie mikserem.

Ciasto wyjąć z zamrażalnika. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce na spód wysmarowanej margaryną blaszki ( można również wylepić, jeśli komuś wygodniej). Jeśli ciasto zbyt mocno by się kleiło to znaczy, że za krótko się chłodziło.Na wylepiony ciastem spód wylewamy masę serową i ścieramy na nią  pozostałą 1/3  część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 35min. Pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy. To jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze się udaje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz