Przepis na ten sernik był w moim domu od kiedy pamiętam. Rewelacyjny w smaku, a co najważniejsze zawsze udający się.
SERNIK WARSZAWSKI:
Ciasto:
- 1i 1/2szkl.mąki
- 1/3 szkl.cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
MASA TWAROGOWA:
- 1kg sera mielonego
- 1/2 szkl cukru
- 1/ margaryny
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki kaszy manny
- 6 żółtek
- piana z 6 białek
Ciasto wyjąć z zamrażalnika. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce na spód wysmarowanej margaryną blaszki ( można również wylepić, jeśli komuś wygodniej). Jeśli ciasto zbyt mocno by się kleiło to znaczy, że za krótko się chłodziło.Na wylepiony ciastem spód wylewamy masę serową i ścieramy na nią pozostałą 1/3 część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 35min. Pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy. To jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze się udaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz