niedziela, 16 grudnia 2012

ZUPA KREM Z PORÓW




Czasem nas napadnie nieodparta chęć na coś innego i wtedy nie ma to tamto. Tak właśnie było dzisiaj u mnie. Po zapoznaniu się z stanem faktycznym lodówki i wykopaniu z jej czeluści pora powstał pomysł na zupę z pora.

składniki:

  • 1/2 pora ( ja przecięłam go wzdłuż)
  • 1 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 serek topiony ( ja użyłam kostki 100g cheddara)
  • sól, pieprz
Najpierw musimy przygotować sobie wywar warzywny. Jeśli jesteście raczej z tych wygodnickich, co ja, to przygotowujemy go z gotowca czyli kostki bulionowej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej dusimy do miękkości cienko pokrojonego pora. Zajmie to wam około 15 min. Najlepiej przekroić pora wzdłuż, aby nasza zupa nabrała ładnego zielonego koloru.
Wrzucamy podduszonego pora do wywaru i wszystko dokładnie blendujemy. Musi nam powstać gładki krem. Niestety nie będzie on zbyt gęsty, wiec należy wtedy wrzucić kostkę serka topionego i dość energicznie mieszać np. trzepaczką, aby nie utworzyły się nam żadne pseudo grudki.
Na koniec naszą zupę doprawiamy solą i pieprzem. Robimy to zawsze na końcu, ponieważ serek topiony mocno zmienia smak zupy.
Dekorujemy krążkami pora i podajemy. Doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi w wersji mini.


1 komentarz: