piątek, 31 maja 2013

TIRAMISU czyli popraw mi humor




W  wolnym tłumaczeniu Tiramisu podobno możemy przetłumaczyć jako - popraw mi humor. Ja jestem jak najbardziej za.  Nie za słodko, delikatnie, z nutką kawy i posmakiem likieru amaretto. Już w trakcie przygotowywania tego deseru humor zawsze mi się poprawia, a smakuje za każdym razem idealnie.


Deser Tiramisu:

4 porcje

• około 16 podłużnych biszkoptów 

•350g mascarpone
100 ml śmietanki kremowej 36%
4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto  plus 250ml wody
2 łyżki ciemnego kakao

Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem  po czym  wstawiamy do lodówki na około 1/2 godz. W tym czasie rozpuszczamy dwie łyżki kawy w gorącej wodzie z dodatkiem likieru i odstawiamy, aby się schłodziła do temperatury pokojowej. W pucharkach układamy na dnie warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie wylewamy warstwę masy śmietanowo - serowej. Następną warstwę stanowią znowu nasączone biszkopty, które znów zalewamy masą z serka mascarpone. Wstawiamy pucharki na przynajmniej 1,5 godz. do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Przed podaniem wierzch posypujemy gorzkim kakao.




2 komentarze: