sobota, 15 czerwca 2013

ZAPIEKANKA WIEJSKA Z ŻEBERKAMI I ZIEMNIACZKI W ROZMARYNIE






Dzisiaj proponuję danie, które bardzo lubię. Po pierwsze jest bardzo proste w wykonaniu, po drugie nasyci nawet największego głodomora. No i spokojnie można je odgrzać, jeśli ktoś spóźni się na obiad. Robię ją zawsze w małym owalnym rondlu, ale myślę, że z powodzeniem można ją wykonać na sporej wielkości patelni.

Zapiekanka wiejska z żeberkami:
  • 1kg żeberek
  • 6 - 8 średnich ziemniaków
  • 3 - 4 średnie cebule
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
Żeberka myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w dość grube plastry. Cebulę siekamy w pół piórka.
Na dno rondla wlewamy oliwę i układamy plaster przy plastrze ziemniaki, które stanowią pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Ziemniaki lekko solimy i posypujemy oregano. Pomiędzy plastry wkładamy jedną gałązkę rozmarynu. Na ziemniaki układamy cebulę, którą przykrywamy warstwą żeberek, które solimy, oprószamy pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso posypujemy papryką pokrojoną w drobną kostkę.Na żeberkach gdzieniegdzie kładziemy po plasterku czosnku. Czynności powtarzamy, z tym że ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Rondel ustawiamy na małym ogniu i dusimy około 1 1/2h.


10 komentarzy:

  1. to ja się wpraszam na żeberka wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. No tu to nie ma się co zastanawiać - biere z rondlem!

    OdpowiedzUsuń
  3. z żeberkami zapiekanki jeszcze nie robiłam, zazwyczaj je tradycyjnie piekę, fajny pomysł i wygląda mega apetycznie i aromatycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już w Irlandii czytałam ten przepis. Koniecznie zrobię.

    OdpowiedzUsuń