sobota, 8 czerwca 2013

ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI





Szybko, wykwintnie i pysznie? Dlaczego nie? Dzisiaj w odpowiedzi na to pytanie proponuję zupę serową, którą łączę z grzankami domowej roboty. Pachnącymi czosnkiem i cudownie chrupiącymi.

Zupa serowa z grzankami:

  • 2litry wody
  • 3 kostki po 100g  serka topionego (ja użyłam Goudy)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżki przyprawy typu Vegeta
  • pieprz, sól
  • odrobina szczypiorku do dekoracji
  • 3 kromki chleba
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • szczypta suszonego oregano.
Cebulę siekamy i dusimy na oliwie do miękkości. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej uduszoną cebulkę oraz serki. Wszystko blendujemy i doprawiamy Vegetą oraz pieprzem. Przed dodaniem soli upewnijcie się czy na pewno jej dodatek jest konieczny. 
Chleb kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , na którą wrzucamy chleb, suszony czosnek i suszone oregano. Smażymy na dość dużym ogniu do zarumienienia.
Gotową zupę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Oczywiście rodzaj serka zależy wyłącznie od waszego gustu. 


3 komentarze: