poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTO - KAWA LATTE








Jak można się domyślić z nazwy bloga, jestem wielbicielką kawy i z tego powodu co jakiś czas proponuję przepisy z jej wykorzystaniem. Było już kiedyś ciasto cappuccino, a dzisiaj przyszła kolej na kawę latte. Delikatny puszysty biszkopt i masa mleczna, a wszystko to skąpane w ponczu kawowo -rumowym.


CIASTO KAWA LATTE

Biszkopt
blaszka 23x 25cm

  • 4 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki wody
Krem mleczny:
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 szkl mleka w proszku
Dodatkowo
  • 200ml mocnej kawy 
  • 50 ml syropu rumowo- czekoladowego 
  • paczka okrągłych biszkoptów - 200g
  • gorzkie kakao
Całe jajka ubijamy mikserem razem ze szczyptą soli i cukrem, na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i lśniąca. Powinno to zająć około 5 -7min. Następnie dodajemy wodę i olej i miksujemy do momentu połączenia się składników z masą jajeczną. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie przesiewamy do ubitej masy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30min. Po upieczeniu pozostawiamy je w wyłączonym piekarniku do ostudzenia. 
Zupełnie zimny biszkopt przekrajamy  na dwa placki.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę, do której następnie dodajemy mleko w proszku i serek waniliowy.

Pierwszy blat ciasta ponczujemy wystudzoną kawą z syropem. Na naponczowane ciasto wykładamy połowę masy, na której układamy jeden obok drugiego biszkopty namoczone w kawie i lekko je posypujemy kakao. Przykrywamy wszystko drugim płatem biszkoptu, który również ponczujemy. Wykładamy drugą porcję kremu i znów kładziemy na nią namoczone w kawie z likierem biszkopty. Całość obficie posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 min przed podaniem, aby się lekko ociepliło.


źródło: tu

26 komentarzy:

  1. To ciasto zjedzone do popołudniowej kawy to podwójna kawowa przyjemność :) Coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealnie dla takiego kawosza, jak ja! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ahhh super chyba będzie należał do moich ulubionych:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkim kawoszem nie jestem, ale ciasto wygląda naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki:) wczoraj miałam robić kawowe ciasto, ale w końcu wyszło z pomarańczami:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jakie ciacho :) Moje smaki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko, ale się zaśliniłam! pyyycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ciacho! odruch Pawłowa mam na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czysta rozkosz... Dałabym wiele za kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho na pewno smakuje bajecznie i do tego jak pięknie się prezentuje, cudeńko! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. o mamusiu, ale cudeńko... Mniaaaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A można spytac o źródło przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawiłam błąd - podałam źródło. Przepis na to ciasto był podany również na You Tube 4 maja 2013r ( Kuchnia Renaty ).

      Usuń
    2. OK, nic się nie dzieje. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Ale pysznie wygląda:) Poproszę o kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  14. Widziałam to ciasto tu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/10/Ciasto-Latte-Macchiato.html
    Dobry zwyczaj to podawanie źródła przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności :) jeden kawałek to za mało :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda! Ciasto na specjalną okazję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciasto popełniłaś, aż ślinka leci na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba nie powinnam zaglądać do Ciebie o tej porze wiesz? Tak kusić człowieka... teraz nie, ale może jutro rano podkradnę kawałek? Do kawki byłoby idealne :)
    Wyszło idealnie. Bardzo mi się podoba. A smakuje pewnie jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  19. zjawiskowo wygląda i pewnie też tak smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda pysznie, muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda obłędnie! Zapisuję przepis, idealny na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń