czwartek, 14 listopada 2013

LODY KAWOWE





Największy popyt na lody jest zawsze latem, ale ja lubię mieć w zamrażalniku zawsze kilka opakowań, najlepiej o różnych smakach. Oczywiście najlepsze są solo, ale pozwalają mi też na wyczarowanie szybkich deserów. Dzisiaj przepis, który przekonał mnie szybkością wykonania. Dodatkowo lody są niezwykle delikatne, aksamitne i bardzo bardzo słodkie.

LODY KAWOWE:
  • 150ml  mleka skondensowanego słodzonego
  • 150ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki kawy w proszku
  • 25ml likieru kawowego
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane. Na koniec dolewamy likier i wsypujemy kawę. Miksujemy do momentu połączenia się składników w jednolitą aksamitną masę. Lody przelewamy do odpowiedniego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.


9 komentarzy:

  1. muszę spróbować, skoro to tak szybko się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, fantastyczne i rzeczywiście błyskawiczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w zimie najlepiej smakują przy kominku ;D
    Mmm.. domowe muszą być super, ja jeszcze nigdy nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  4. takie szybkie przepisy lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie trzeba mieszać w czasie gdy lody są w zamrażalniku? Jakie wychodzą? Puszyste i lekkie?
    Bo wyglądaja obłędnie... i są o smaku kawy. Uwielbiam. Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody stoją u mnie w zamrażalniku już tydzień i nie ma ani jednego kryształka lodu. Od wykonania nie były ani razu mieszane. Co do konsystencji - to są bardzo puszyste, ale można swobodnie formować kulki, z tym, że dość szybko tracą pierwotny kształt. Odtworzyłam przepis Nigelli, ale następnym razem na pewno go zmodyfikuję.Użyję mleka skondensowanego pół na pół .( słodzone - niesłodzone), bo dla mnie są zdecydowanie za słodkie.

      Usuń
  6. Z tym przepisem można poeksperymentować z różnymi smakami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe lody, ale ja bym pokombinowała z innym smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń