poniedziałek, 4 listopada 2013

KRUCHE SERDUSZKA DLA DWOJGA






Dzisiaj proponuję przepis na ciasteczka kruche, który możemy potraktować jako bazowy. Ciasteczka możemy robić w wielu różnych wariantach, sami decydując jakie dodatki zastosujemy. Może to być kakao lub cynamon. Posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kolorowymi perełkami. Odpowiednio zmieniając dodatki możemy za każdym razem wyczarować zupełnie inne ciasteczka. A czasem możemy pobawić się w znajdź swoją drugą połowę;)

KRUCHE SERDUSZKA:
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku cutrynowego
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko kruche jednolite ciasto, które owijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na około 30min do lodówki.
Na omączoną stolnicę wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 2 -3 mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże, bo prawie nie urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175st.C przez około 15 - 17min.





16 komentarzy:

  1. nie ma to jak domowe ciasteczka! uwielbiam mieć w domu zapas takich słodkości, ale zwykle tak szybko znikają, że musiałabym piec je bez przerwy, żeby ten zapas był:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ładne ciasteczka to miłe urozmaicenie popołudniowej kawy :) Jestem ciekawa, czy czuć w nich ten sok cytrynowy, bo ja ogromnie lubię tę nutkę w ciastach i ciastkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nuta cytrynowa jest bardzo delikatna, ale czuć ją. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Cudne serduszka, domowe ciasteczka są najlepsze :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby zwykłe ciasteczka, ale w Twoim wykonaniu stają się od razu prawdziwym rarytasem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami, takie proste, a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka mojego dzieciństwa- pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudowne.. takie kruche, delikatne, jak prawdziwe serce... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ piękne :) i pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają, cudowne zdjęcia... ciastka bez ozdób, bez polew, lukrów, posypek... a przentują się obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjecia:) Mój M uwielbia właśnie takie ciasteczka chrupać do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny kształt ,taki ,taki zakochany !!!!

    OdpowiedzUsuń