czwartek, 30 czerwca 2016

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z PORZECZKAMI




Dzisiaj proponuję pierwsze w tym roku ciasto z porzeczkami. Pulchne, rumiane ciasto drożdżowe z pyszną kruszonką i delikatnym kwaskowym nadzieniem porzeczkowym. Proste, szybkie, a takie przepyszne. 

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z PORZECZKAMI:
forma keksówka
ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 25g miękkiego masła
Drożdże rozpuszczamy dokładnie w letnim mleku. Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy bardzo miękkie masło. Następnie wlewamy rozprowadzone w mleku drożdże. Wyrabiamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto za pomocą końcówek w kształcie haków. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie na stolnicy. Zagniecione ciasno umieszczamy na omączonej stolnicy, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy nadając mu kształt prostokąta, przy czym krótszy bok staramy się dopasować długością do długości formy. Ciasto smarujemy nadzieniem porzeczkowym.

nadzienie porzeczkowe:
  • 3 łyżki konfitury lub domowego dżemu z czarnych porzeczek
  • 3/4 szkl świeżych czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
Czerwone porzeczki myjemy, odsączamy i pozbawiamy zielonych ogonków. Umieszczamy je w miseczce i rozgniatamy lekko, na przykład widelcem. Rozgniecione porzeczki mieszamy z cukrem i bułką tartą, która wchłonie podczas pieczenia nadmiar soku. Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko konfiturą, a następnie rozkładamy na niej świeże rozgniecione porzeczki. Zwijamy delikatnie ciasto w roladę, rozpoczynając od krótszego boku ( tego, który odpowiada długości formy ).
Formę keksówkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką, której nadmiar strzepujemy. Do tak przygotowanej formy delikatnie przenosimy zrolowane ciasto.


kruszonka:
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Mąkę i cukier wsypujemy do miseczki. Dodajemy masło i za pomocą widelca rozcieramy składniki, aby powstała kruszonka, którą posypujemy ciasto ułożone w foremce.

Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st. C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto 40 minut. Po upieczeniu trzymamy ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze około 5 - 7 minut i następnie przenosimy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.



10 komentarzy:

  1. pysznie nadziana drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetne połączenie smaków! i ten kolor- mega ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda! :) Porzeczek w tym roku jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ci za przepis, właśnie szukałam czegoś takiego! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe i porzeczki, świetny miałaś pomysł na te ciasto.
    Ostatnio w ogóle chodzą za mną słodko-kwaśne połączenia, więc dziś u mnie jest ciasto maślane z rabarbarem, wiśniami i kruszonką :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Z porzeczkami drożdżowego nie jadłam, chętnie spróbuję. Wygląda pysznie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z porzeczkami drożdżowego nie jadłam, chętnie spróbuję. Wygląda pysznie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak u mojej Babci, za pewne tak samo pysznie smakuje : d

    OdpowiedzUsuń