czwartek, 15 grudnia 2016

PIERNIK TORUŃSKI



Jestem osobą niecierpliwą i niestety nie dla mnie przepisy na piernik dojrzewający. Nie chciałam też iść zbytnio na łatwiznę i w związku z tym, na tegoroczne święta wybrałam przepis na piernik, który piecze się od razu po przygotowaniu, ale aby  zmiękł potrzeba około tygodnia czasu. Jest więc piernik i jest świąteczne oczekiwanie.Miękki, delikatny i pachnący na pewno znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole jeszcze nie raz.

PIERNIK TORUŃSKI:
  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki żytniej
  • 125g miodu
  • 75g masła
  • 75g cukru
  • 3 jajka 
  • 20g posiekanych orzechów
  • 30g suszonych śliwek
  • 10g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód wlewamy do garnuszka, dodajemy przyprawę do piernika i podgrzewamy na małym ogniu, aż miód nabierze karmelowego koloru. Zestawiamy garnuszek z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.
Jajko rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
Z oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę. 
W osobnej misce mieszamy ze sobą przesiane obie mąki oraz sodę i proszek do pieczenia.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy na gładką masę, do której dodajemy przestudzony miód i po kolei żółtka jajek. Mikser ustawiamy na najmniejsze obroty i do masy miodowo - maślanej dodajemy na przemian po łyżce mieszanki mącznej i ubitej piany z białek. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Delikatnie mieszamy.
Małą formę keksówkę smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką, strzepując jej nadmiar. Przekładamy do niej przygotowane ciasto na piernik.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym, pieczemy piernik przez 55 -60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy go jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie studzimy na kratce kuchennej. Wystudzony piernik owijamy w lnianą ściereczkę i pozostawiamy na blacie lub w szafce na około tydzień, aby zmiękł. 
Przed podaniem piernik dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.



5 komentarzy:

  1. Znakomity piernik, świetnie się prezentuje i na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, a ten błysk polewy...... uwielbiam pierniki i pierniczki bo to piękny zapach świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. piernik na święta być musi :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś cudownego. Pierniki są przepyszne, a Twój mogłabym zrobić i to zaraz. Nie dotrzymam do świąt!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń