poniedziałek, 19 grudnia 2016

ROLADA RYBNA



Po kilku przepisach na świąteczne śledzie nadszedł czas na małą odmianę. Małą, bo tym razem również jest to przepis na rybę, ale w zupełnie innej formie. Łatwa w przygotowaniu rolada rybna, podana z delikatnym sosem majonezowym. Do jej wykonania można użyć samych filetów z karpia lub kilku rodzajów ryb. Wszystko zależy od naszych upodobań.

ROLADA RYBNA:
1 nieduża rolada

  • 500g filetów z karpia lub mieszanych ryb (bez skóry i dużych ości)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżka gęstej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz "do smaku"
ponadto:
  • 2 -3 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • kilka kulek kolorowego pieprzu
  • gaza
Filety z ryby pozbawione skóry i grubych ości oraz cebulę i czosnek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa lub siekamy bardzo drobno w malakserze.Do masy rybnej dodajemy jajko, sok z cytryny i śmietanę. Wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Gazę rozkładamy na desce i na niej układamy masę rybną, formując wałek. Delikatnie, ale dość ciasno owijamy masę gazą, wiążąc jej końce. Wyglądem powinno to przypominać cukierka.
Gotową roladę układamy w rondelku, którego średnica powinna być nieco większa niż długość rolady. Wlewamy wodę do takiej wysokości, aby rolada była całkowicie zakryta. Wsypujemy około 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Ustawiamy rondelek na niewielkim ogniu i gotujemy pod przykryciem 50 minut.
Po ugotowaniu wyjmujemy roladę na talerz, odsączamy z wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Zupełnie zimną roladę kroimy w plastry. Podajemy w towarzystwie sosu majonezowego posypaną koperkiem..

sos majonezowy:
  • 150g majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 
Plastry rolady rybnej dekorujemy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.

uwagi:
z takiej ilości składników wyszła mi rolada o długości 20cm i szerokości około 9cm




4 komentarze:

  1. Bardzo smakowita rolada, na naszym świątecznym stole na pewno zrobiłaby furorę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na przemycenie ryby w ciekawej formie :)) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń