czwartek, 8 grudnia 2016

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE RENIFERY





Dzisiaj proponuję kolejną odsłonę świątecznych pierników. Tak bardzo uwielbiam zapach piekącego się ciasta piernikowego, że ciągle wypróbowuję  nowe przepisy i kolejne foremki. Dzisiejszy przepis wymaga dość długiego schłodzenia ciasta, ale to jedyne utrudnienie. Ich smak na pewno Wam zrekompensuje oczekiwanie.

PIERNICZKI RENIFERY:
  • 400g mąki pszennej
  • 160g miodu
  • 120g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Masło umieszczamy w małym garnuszku, ustawiamy go na małym palniku i podgrzewamy tylko do momentu jego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sodę, przyprawę do piernika, kakao i wbijamy jajka. Na końcu wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło oraz dodajemy miód. Zagniatamy gładkie ciasto, które przekładamy do miski, przykrywamy folią i następnie wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się kilka godzin, więc najlepiej przygotować je wieczorem i pozostawić w lodówce na noc.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto partiami na lekko omączoną stolnicę i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Z rozwałkowanego ciasta foremkami wykrawamy małe pierniczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185st.C i w tak nagrzanym pieczemy pierniczki przez 8 -10 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej i zupełnie zimne przekładamy do metalowej puszki, którą szczelnie zamykamy.




6 komentarzy:

  1. Słodziaki, aż szkoda je zjeść !! Piękna propozycja dekoracji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne reniferki. :-) Żal zjeść, ale jeszcze trudniej im się oprzeć. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pocieszne te reniferki, bardzo sympatycznie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super reniferki, nie ma to jak pyszne pierniki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja tak przecudnie ze szkoda ich jesc Mysle ze smakują wyśmienicie ale naprawdę wygladaja tak uroczo ze może lepiej ich nie probowac aby nie zniknely ze swiatecznego stolu

    OdpowiedzUsuń