wtorek, 6 grudnia 2016

SZYBKA ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI I CIASTEM FRANCUSKIM




Takie szybkie zapiekanki zawsze są mile widziane. Podstawą jest tu ciasto francuskie, natomiast farsz można modyfikować. Ja dzisiaj proponuję pieczarki z kukurydzą, białymi kiełbaskami i czerwoną cebulką. 

ZAPIEKANKA PIECZARKOWA Z CIASTEM FRANCUSKIM:
  • płat ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe  czerwone cebule
  • 4 -5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 4 cienkie białe kiełbaski 
  • 150 g serka śmietankowo -chrzanowego (serek do smarowania pieczywa)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
ponadto:
  • olej do smażenia 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Pieczarki czyścimy i w razie konieczności obieramy. Kroimy w plasterki. Cebulę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na niej podsmażamy chwilę pieczarki z cebulką. Kiedy cebula robi się szklista dodajemy pokrojone w cienkie plasterki kiełbaski. Smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy do przestudzenia.
W misce umieszczamy starty ser, śmietanę, kukurydzę oraz serek śmietankowo - chrzanowy. Dodajemy przestudzone podsmażone pieczarki z cebulą i kiełbasą. Na końcu dodajemy około łyżkę posiekanej natki pietruszki i delikatnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Rozmrożone ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Żaroodporną formę smarujemy bardzo cienko masłem  i na jej dno wykładamy jedną  część ciasta i na nie wykładamy przygotowany farsz. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Jeśli macie ochotę na niebanalne wykonanie, to możecie górną część ciasta fantazyjnie udekorować, wycinając w nim za pomocą foremek do ciastek różne wzory lub pociąć ciasto radełkiem na paski i ułożyć je w kształcie kratownicy. 
W miseczce roztrzepujemy żółtko i łyżkę mleka i tą mieszaniną smarujemy lekko ciasto, aby podczas pieczenia zrobiło się rumiane i błyszczące.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy zapiekankę 25 -30 minut. 





6 komentarzy:

  1. Bardzo lubie ciasto francuskie. Można z niego wyczarować cuda. :-) Twoja zapiekanka wygląda zachęcająco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę oryginalna, jak powiem że lubię ciasto francuskie. Super pomysł na jego wykorzystanie! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na szybki obiad po pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłam sobie apetytu, wyobrażam sobie taką gorącą, raj:)

    OdpowiedzUsuń