wtorek, 22 listopada 2011

CYNAMONOWE ROGALIKI

                             

Ponieważ niedawno większość blogów opanowały marcińskie rogale, to ja również postanowiłam nie pozostawać w tyle. Proponuję przepis, którego używam od kilku lat, a tajniki którego koleżanka przywiozła z Francji.Nie są to może marcińskie, ale  równie kruche i delikatne rogaliki, które modyfikuję różnymi przyprawami i zawsze znikają w oka mgnieniu.

ROGALIKI:
30 - 35szt
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 25dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • aromat (niekoniecznie)
  • wg. uznania powidła, marmolada, czekolada, nutella( nadziewamy tym czym lubimy)
  • indywidualnie odrobina cynamonu lub przyprawy do piernika
W letnim mleku rozrabiamy drożdże po czym wlewamy do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, jajka oraz cukier waniliowy oraz szczyptę soli.Ja użyłam cukru waniliowego cynamonowego. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na najkrócej 1/2 godz. Jeśli postoi tam 2godz. to też nic mu nie będzie.
Po odpoczęciu ciasta i jego wyrośnięciu dzielimy na 4 mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na koło i dzielimy je na trójkąty. Smarujemy dowolnym nadzieniem. U mnie tym razem była to marmolada różana na wyraźne życzenie męża i kawałki czekolady na życzenie córek. Formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200st.C i pieczemy 20-25 min ( do tzw. zarumienienia, ja użyłam do pieczenia funkcji góra -dół)

Po lekkim ostudzeniu możemy rogale posmarować polewą czekoladową lub lukrem, ale pomimo, że nie mają w sobie cukru, to są dość słodkie, więc polecam lukrowanie dla osób, które naprawdę przepadają za wypiekami b. słodkimi.
Smacznego:)

2 komentarze: