niedziela, 20 listopada 2011

OWOCOWY PUCHAR



                                       PUCHAR POD PIERZYNKĄ



Dzisiaj po niedzielnym obiedzie postanowiłam rodzinkę uraczyć czymś słodkim. Jako, że niedziela do raczej leniwych dni należy padło na deser prosty, ale i tuczący, niestety nie tylko oczy.

OWOCOWY PUCHAR:
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • pojemnik 300ml śmietany kremówki (ja użyłam 30%)
  • 1 śmietan fix
  • dwie łyżki cukru pudru
  • 2 mandarynki 
  • płatki migdałowe
  • orzechy włoskie
                            


Galaretkę rozrabiamy w około 450ml wody. Ilość wody celowo została zmniejszona, aby galaretka łatwo się kroiła. Wlewamy ją do dość szerokiego, ale płytkiego naczynia. Oczywiście, każdą rozrabiamy osobno i chłodzimy w oddzielnych naczyniach.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Układamy w pucharkach na przemian.: śmietana, kwadraty galaretek, owoce. Posypujemy wedle uznania i upodobań. W moim przypadku były to płatki migdałowe i posiekane orzechy. Do tego serwujemy kawę lub lampkę szampana. Partnerowi pozostawiamy zapalenie świecy i wodzenie rozmarzonym wzrokiem za nami ;)


2 komentarze: