piątek, 25 listopada 2011

PENNE Z CUKINIĄ





Korzystając z tego, że cukinii jest pod dostatkiem, postanowiłam pójść wczoraj śladem warzywnym i przygotowałam taki oto makaron penne.
Składniki:

  • Pół opakowania makaronu penne
  • 100 - 200 gr szynki
  • 1/2 małej cukinii
  • 2łyżki masła
Sos:
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W tym czasie szynkę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie umytą, ale nie obraną ze skórki cukinię starkować na dużych oczkach tarki. Dołożyć do szynki razem z masłem i poddusić około 3 - 4 min. Doprawić solą oraz mielonym pieprzem.

Wymieszać składniki sosu: żółtka, śmietanę, masło i oliwę, a następnie wlać na patelnię z cukinią i szynką. Mieszając chwilę potrzymać na ogniu, aby sos zgęstniał, ale żeby żółtka nie ścieły się. Jeśli wyjdzie nam za gęsty można dodać jeszcze odrobinę śmietany.

Odcedzić makaron i z powrotem włożyć do ciepłego garnka po czym wlać sos cukiniowy i delikatnie wymieszać lub makaron rozłożyć na talerzach i polać go sosem. Ja skorzystałam z tego drugiego sposobu, ale przy pierwszym można spokojnie przygrzać danie na małym ogniu, na co drugi sposób nie pozwala. Całość można posypać startym parmezanem.



Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Lubię taki obiad , ale makaron wcinaliśmy w czasie remontu. Na razie mamy dość.

    OdpowiedzUsuń
  2. szybkie i smaczne:) zastanawiam sie dlaczego tak rzadko gotuję makaron z sosem i wiesz, że sama nie wiem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń