Korzystając z tego, że cukinii jest pod dostatkiem, postanowiłam pójść wczoraj śladem warzywnym i przygotowałam taki oto makaron penne.
Składniki:
- Pół opakowania makaronu penne
- 100 - 200 gr szynki
- 1/2 małej cukinii
- 2łyżki masła
- 2 żółtka
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
Wymieszać składniki sosu: żółtka, śmietanę, masło i oliwę, a następnie wlać na patelnię z cukinią i szynką. Mieszając chwilę potrzymać na ogniu, aby sos zgęstniał, ale żeby żółtka nie ścieły się. Jeśli wyjdzie nam za gęsty można dodać jeszcze odrobinę śmietany.
Odcedzić makaron i z powrotem włożyć do ciepłego garnka po czym wlać sos cukiniowy i delikatnie wymieszać lub makaron rozłożyć na talerzach i polać go sosem. Ja skorzystałam z tego drugiego sposobu, ale przy pierwszym można spokojnie przygrzać danie na małym ogniu, na co drugi sposób nie pozwala. Całość można posypać startym parmezanem.
Smacznego:)
Lubię taki obiad , ale makaron wcinaliśmy w czasie remontu. Na razie mamy dość.
OdpowiedzUsuńszybkie i smaczne:) zastanawiam sie dlaczego tak rzadko gotuję makaron z sosem i wiesz, że sama nie wiem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń