czwartek, 21 marca 2013

GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ W BUŁCE ZAKAMUFLOWANY






Gdy wiosny za oknem brak należy ją sobie przypomnieć. Jak? Najlepiej jakimś kolorowym akcentem. W moim przypadku były to dziś brokuły i marchewka. A jeszcze jakby to podać w bułce zamiast na talerzu, to powstanie takie właśnie coś:

Gulasz z kaszą gryczaną schowany w bułce:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 2 filety z kurczaka
  • 300 gr mieszanki warzywnej mrożonej (ja użyłam 5-cio składnikowej)
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczaka
  • łyżka mąki 
  • 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego lub suszonego lubczyku
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojonego w kostkę lub niewielkie paski doprawionego przyprawą do drobiu fileta z kurczaka.
Ładnie zarumienione mięso obsypujmy mąką i szybko mieszamy. Dodajemy trochę  przegotowanej wody i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.
Na osobnej patelni przesmażamy krótko posiekaną drobno cebulę i następnie dodajemy do niej mrożone warzywa. Smażymy tylko kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale miękkie.Dodajemy posiekamy lubczyk.Dokładamy nasze kolorowe warzywa do wcześniej przygotowanego sosu z kurczakiem.
Dwie duże bułki ścinamy z góry, środek wydrążamy, aby powstały nam mini miseczki, które nacieramy od wewnątrz świeżym ząbkiem czosnku. Wkładamy na chwilę do piekarnika, aby pieczywo zrobiło się ładnie zarumienione i chrupkie.
Do środka naszych bułek wsypujemy kaszę gryczaną (do mniej więcej 1/2 wysokości bułek) i obficie polewamy przygotowanym sosem.


2 komentarze:

  1. Pomysłowo i nie trzeba zmywać naczyń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułka jak bułka, ale to nadzienie - poezja!

    OdpowiedzUsuń