Gdy wiosny za oknem brak należy ją sobie przypomnieć. Jak? Najlepiej jakimś kolorowym akcentem. W moim przypadku były to dziś brokuły i marchewka. A jeszcze jakby to podać w bułce zamiast na talerzu, to powstanie takie właśnie coś:
Gulasz z kaszą gryczaną schowany w bułce:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 2 filety z kurczaka
- 300 gr mieszanki warzywnej mrożonej (ja użyłam 5-cio składnikowej)
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka
- łyżka mąki
- 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego lub suszonego lubczyku
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojonego w kostkę lub niewielkie paski doprawionego przyprawą do drobiu fileta z kurczaka.
Ładnie zarumienione mięso obsypujmy mąką i szybko mieszamy. Dodajemy trochę przegotowanej wody i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.
Na osobnej patelni przesmażamy krótko posiekaną drobno cebulę i następnie dodajemy do niej mrożone warzywa. Smażymy tylko kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale miękkie.Dodajemy posiekamy lubczyk.Dokładamy nasze kolorowe warzywa do wcześniej przygotowanego sosu z kurczakiem.
Dwie duże bułki ścinamy z góry, środek wydrążamy, aby powstały nam mini miseczki, które nacieramy od wewnątrz świeżym ząbkiem czosnku. Wkładamy na chwilę do piekarnika, aby pieczywo zrobiło się ładnie zarumienione i chrupkie.
Do środka naszych bułek wsypujemy kaszę gryczaną (do mniej więcej 1/2 wysokości bułek) i obficie polewamy przygotowanym sosem.
Pomysłowo i nie trzeba zmywać naczyń.
OdpowiedzUsuńBułka jak bułka, ale to nadzienie - poezja!
OdpowiedzUsuń