Dzisiejsze danie można zrobić na dwa sposoby. Podstawa, czyli zalewa oraz sos pomidorowo-paprykowy pozostaje ten sam, ale dodatkiem do całości może być ryba lub kurczak. Wybór należy do Was. Ja mogę zapewnić tylko, że obie wersje smakują wyśmienicie!
Ryba lub kurczak w zalewie octowej:
zalewa octowa:
- 5szkl. wody
- 1szkl. octu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy:
- 4 filety z ryby morskiej (lub 4 filety z kurczaka)
- 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- sól, pieprz, papryka słodka
- średni słoiczek papryki konserwowej
- 1/2 szkl oleju
Rybę lub kurczaka kroimy w dość grubą kostkę (około 3cm x 3cm) i po posoleniu smażymy krótko na rozgrzanej oliwie. Jeśli używamy kurczaka możemy go doprawić przed smażeniem pikantną przyprawą do drobiu. Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę siekamy w kostkę i dusimy do miękkości na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą typu vegeta oraz słodką sproszkowaną papryką. Dokładamy koncentrat pomidorowy oraz paprykę konserwową pokrojoną w kostkę lub paski.
Przestudzoną cebulę i rybę (lub kurczaka) łączymy z zalewą octową. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godz aby smaki się przeszły
Rybę w pomidorach zawsze robiła moja mama ,mniammm. U ciebie też bardziej bożonarodzeniowe danie ,niż wielkanocne.Ech! co to będzie za Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńjak dlugo mozna przechowywac kurczaka w occie?
OdpowiedzUsuńU mnie najdłużej stał w lodówce 4 dni. Nie zepsuł się, ale został zjedzony, więc na pewno do 4 dni.
OdpowiedzUsuń