poniedziałek, 25 marca 2013

RYBA lub KURCZAK W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ




Dzisiejsze danie można zrobić na dwa sposoby. Podstawa, czyli zalewa oraz sos pomidorowo-paprykowy pozostaje ten sam, ale dodatkiem do całości może być ryba lub kurczak. Wybór należy do Was. Ja mogę zapewnić tylko, że obie wersje smakują wyśmienicie!

Ryba lub kurczak w zalewie octowej:
zalewa octowa:

  • 5szkl. wody
  • 1szkl. octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy:
  • 4 filety z ryby morskiej (lub 4 filety z kurczaka)
  • 2 -3 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • średni słoiczek papryki konserwowej
  • 1/2 szkl oleju
Rybę lub kurczaka kroimy w dość grubą kostkę (około 3cm x 3cm) i po posoleniu smażymy krótko na rozgrzanej oliwie. Jeśli używamy kurczaka możemy go doprawić przed smażeniem pikantną przyprawą do drobiu. Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę siekamy w kostkę i dusimy do miękkości na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą typu vegeta oraz słodką sproszkowaną papryką. Dokładamy koncentrat pomidorowy oraz paprykę konserwową pokrojoną w kostkę lub paski.
Przestudzoną cebulę i rybę  (lub kurczaka) łączymy z zalewą octową. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na przynajmniej 3 godz aby smaki się przeszły


3 komentarze:

  1. Rybę w pomidorach zawsze robiła moja mama ,mniammm. U ciebie też bardziej bożonarodzeniowe danie ,niż wielkanocne.Ech! co to będzie za Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dlugo mozna przechowywac kurczaka w occie?

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie najdłużej stał w lodówce 4 dni. Nie zepsuł się, ale został zjedzony, więc na pewno do 4 dni.

    OdpowiedzUsuń